Broj onih koji traže posao se smanjuje – konobari i prodavači najlakše do posla

Autor: Požega Portal

Oglasna ploča Zavoda za zapošljavanje - CopyPOŽEGA – Broj onih koji traže posao i nadalje se smanjuje a struktura nezaposlenih je ista – pokazuju to službeni podaci Zavoda za zapošljavanje, Područni ured Požega.

Krajem lipnja na Zavodu je bilo prijavljeno 4. 865 osoba što je u odnosu na prethodni mjesec za 266 osoba ili 5,2 posto manje. Ako se promatra isto razdoblje 2014.godine, broj nezaposlenih se smanjio za 1051 osobu ili za čak 17,8 posto. Inače, tijekom lipnja iz evidencije nezaposlenih izašlo je 662 osobe od čega se njih 446 uspjelo zaposliti. Osim toga, 37 osoba je otišlo na stručno osposobljavanje ili su registrirali vlastitu firmu.

Slijedom zakonskih odredbi 179 osoba je izbrisano iz evidencije nezaposlenih. Što se tiče onih koji su se uspjeli zaposliti, njih 184 posao su pronašli u našoj županiji dok je 256 osoba otišlo raditi u druge krajeve Hrvatske.

U inozemstvu se zaposlilo 6 osoba. Zanimljivo je istaći kako se najveći broj nezaposlenih, čak 42 posto, zaposlio u djelatnosti ‘pružanje smještaja te pripremi i usluživanju hrane’. Konkretno, najviše je zaposleno konobara( 53 ) i prodavaČa( 53 ), potom pomoćnih kuhara( 40 ), kuhara( 28 ) i čistačica( 27 ).

Ako se promatra prosječna stopa zapošljavanja unazad godinu dana onda je očito kako su visokoobrazovane osobe ipak u prednosti – u ovoj kategoriji nezaposlenih stopa zapošljavanja je čak 41,3 posto. Ukoliko se promatraju godine starosti, najviše onih koji su se uspjeli zaposliti imalo je između 25 i 29 godina.

Nezaposlenost je proteklog mjeseca smanjena u svim gradovima i općinama na području Požeško-slavonske županije, osim na čaglinskom području. Tamo je broj nezaposlenih porastao za 3,4 posto. Suprotno Čaglinu, nezaposlenost je najviše smanjena u Jakšiću i to za 12,6 posto.

Struktura nezaposlenih mjesecima je ista što znači da su više od polovine nezaposlenih žene, da više od 62 posto nezaposlenih ima samo srednju stručnu spremu i da je najviše, gotovo 41 posto, nezaposlenih starosti između 30 i 49 godina.

Kažimo još kako je tijekom lipnja na Zavodu za zapošljavanje u Požegi oglašeno 158 slobodnih radnih mjesta a najtraženiji su bili radnici u održavanju, konobari, ekonomisti, diplomirani ekonomisti i prodavači.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: