„Brkati studeni-Movember“ – mjesec muškog zdravlja: „Preventivni pregled i kontrola zdravlja od presudnog su značaja“ /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijska liga protiv raka šestu godinu za redom obilježava Brkati studeni-Movember – mjesec muškog zdravlja.

Movember – brkati studeni obilježen je javnozdravstvenom akcijom ispred Gradskog muzeja koju je podržao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Javnozdravstvena akcija Movember započela je prije 15 godina u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih nevladinih organizacija.

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

-Svake godine grad Požega podržava i sudjeluje u ovakvim vrijednim akcijama. Moramo biti svjesni kako i jači spol nije ništa manje rizičan – bolest ne bira ni spol ni godine. Prevencija je ta koja spašava i koja na vrijeme može spriječiti ono najgore. Zavod za javno zdravstvo, Opća županijska bolnica Požega i Grad Požega složni su u namjeri da se osviještenost sugrađana o važnosti preventive podigne na najvišu razinu. Dođite, kontrolirajte svoje zdravlje, obavite preventivne preglede, radimo zajedno na kvaliteti našeg zdravlja kako bi što kvalitetnije i duže živjeli u našem gradu – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić, za ovu prigodu, s brkovima.

-Zavod za javno zdravstvo već tradicionalno u suradnji s partnerima, Ligom, Gradom Požega i Županijom obilježava Mjesec muškog zdravlja s naglaskom na rak prostate, rak testisa i zaštitu mentalnog zdravlja muškaraca. Našim sugrađanima smo pripremili edukativne letke koji nude osnovne informacije o toj bolesti te preventivi, jer rana dijagnoza znači izlječenje i zdraviji život,” naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

U sklopu Mjeseca muškog zdravlja ove je godine u Općoj županijskoj bolnici Požega organiziran i tečaj dijagnostike i liječenja tumora prostate koji će se održati 16. studenoga.

-Dolaze nam liječnici iz referalnog centra iz Zagreba te iz Kliničkog bolničkog centra Osijek kao predavači koji će predstaviti našim liječnicima metode dijagnostike i otkrivanja te bolesti – rekao je tajnik Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

U Republici Hrvatskoj bilježi se 80 posto petogodišnje preživljenje nakon dijagnoze raka prostate, a ti rezultati uvijek mogu biti i bolji, naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Lige protiv raka dr. Jasmina Kovačević.

-Cilj nam je da to bude 90 posto kako je primjerice u SAD ili Australiji, no većina europskih država ima 85 posto. Idemo ka tome imamo vidljivi porast preživljenja, a poruka našim muškarcima je uvijek ista – preventivni pregled i kontrola zdravlja od presudnog su značaja – poručila je dr. Kovačević.

Foto: D. Krstanović

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: