Brigadnom generalu iz požeškog kraja Zvonku Peternelu predsjednik RH Zoran Milanović uručio visoko odličje

Autor: Jelenko Topić

Predsjednik Republike Zoran Milanović upriličio je na Kninskoj tvrđavi prijem generala u povodu obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Oluja“ kojom je oslobođeno široko područje zemlje, a tom prigodom uručio je odlikovanja pojedincima i ratnim postrojbama.

Odlikovanja je predsjednik uručio umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću, umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu, koji je primio Velered Petra Krešimnira četvrtog s lentom  Danice,  te Vojnoj policiji Hrvatskog vijeća obrane(HVO) i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a.

Zvonko Peternel(1957.) je porijeklom iz požeškog kraja, točnije s brestovačkog područja gdje se od prvih dana kao dragovoljac uključio u domovinski rat kroz formiranje poznate Brestovačke satnije kojoj je bio ratni zapovjednik. Satnija je ušla u sastav legendarne 123. brigade Požega u kojoj je Peternel obnašao brojne dužnosti.

Kasnije je između ostaloga u ratu bio zapovjednik 2.gardijske brigade Gromovi, a u miru zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Zvonko Peternel je član Hrvatskog generalskog zbora .

-Ovdje smo da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Puno je i krvi i teških osjećaja palo za ovo da bi se ovo pretvorilo u likovanje. Ovdje smo da odlikujemo neke najbolje među nama. To nisu odlikovanja da bi bilo koga povrijedio nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta – istakao je prilikom dodjele predsjednik Milanović i istaknuo da je 1995. godine stavljena točka na i okupaciji Hrvatske.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek