Brestovački KUD „Berda“ pokazao raskoš i bogatstvo nošnji i običaja raznih krajeva /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Pod nazivom „Idem selom, pjesma ori“ u dvorani požeškog Gradskog kazališta svoj cjelovečernji koncert održalo je Kulturno-umjetničko društva „Berda“ iz Brestovca što je prvi takav slučaj jer nisu imali goste na nastupu.

Društvo djeluje od 1996. godine, ima tri sekcije: plesnu, folklornu i tamburašku, a svake godine u Brestovcu organiziraju dvije smotre folklora na kojima nastupaju i njihovi gosti.

Ovsj koncert u dobro popunjenoj dvorani održan u nazočnosti zamjenika požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Vedrana Neferovića i zamjenika načelnika brestovačke općine Joze Buće pokazao je raskoš i bogatstvo narodnih nošnji i običaja različitih krajeva.

Izvedene su koreografije predsvadbenog  običaja svijanja vinaca u Požeškoj kotlini, žetveni običaji Požeštine, te pjesme i plesovi Posavine, Korduna, Zagorja i Međimurja. Uz folkloraše koje je pripremila voditeljica Vesna Valentić Berač, nastupili su tamburaški orkestar, te solisti, počimatelji i počimanje  Antonijo Berač, Dorotea Markanjević i Marko Poletto, a voditeljica programa bila je Marija Petrović.

Uz koreografije koje je postavila Vesna Valentić Berač zapaženo je izvođenje niz poznatih tradicionalnih i novoskladanih pjesama tako da je program bio dinamičan i dobro osmišljen sa izmjenama folklora i pjesama što je publika izuzetno dobro primila i nagradila nastupe dugotrajnim pljeskom. Tako su se mogle čuti pjesme Konoba, Dok’ palme njišu grane, Već odavno spremam  svog mrkova, Pjevat će Slavonija, Inati se Slavonijo i niz drugih čak i starih nepoznatih napjeva.

Foto: D. Mirković

       

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek