Brat i sestra Slavko i Mira Mance imali isti dan svadbu prije 50 godina, a sada su sa svojim supružnicima obnovili zavjete i proslavili zlatni pir

Autor: Jelenko Topić

Mnogi supružnici navršavanjem 50 godina braka slave zlatni pir, no dvostruki je prava rijetkost, a ovih dana to su upravo imali supružnici Slavko(70) i Ana(68) Mance iz Požege, te Slavkova sestra Mira(68) i njen suprug Petar(73) Franić iz  Vidovaca!

Vjenčanje su brat i sestra Slavko i Mira imali istoga dana 1969. godine u kuzmičkoj crkvi što je dogovoreno u obitelji jer je njihov otac radio u Njemačkoj, te je boravak kod kuće iskorišten za svadbu oboje djece! Ovih dana pred vlč. Brankom Šipurom obnovili su zavjete u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Vidovcima, a obiteljska slavlja imali su zajedno sa potomcima i brojnom rodbinom.

Elektrotehničar Slavko radni je vijek proveo u „Plamenu“ i „Zvečevu“ da bi početkom devedesetih sa prijateljem Tomislavom Budimirom krenuo u poduzetničke vode osnivajući tvrtku „Unius“, gdje je kasnije dijelom radila i supruga Ana, po struci krojačica, nakon prestanka rada u konfekciji „Sloga“.

-Kako smo bili složni imajući svadbu isti dan, tako su i danas među nama dobri odnosi u obiteljima – kaže nam Slavko koji je bio tajnik u Društvu inžinjera, te Društvu energetičara koje je obnovio.  Manceovi imaju troje djece: Jasnu, Kristinu i Darka, te petoro unučadi koji su im sada kao umirovljenicima dragi gosti. Uz odgoj i školovanje djece obnovili su i preuredili obiteljsku kuću u Požegi, koju je Slavko sagradio sa ocem, radio je dodatno, te sagradio sebi kuću u Kuzmici gdje živi obitelj jedne kćeri.

-Teško mi je bilo kad je otac bio na Križnom putu gdje je obolio i imao dosta teškoća kroz život – prisjeća se Ana rođena Brnčić koja je bračni život provela sa Slavkovom obitelji i dobro su se slagali. Upoznali su se u Kuzmici gdje je Slavko nekada živio i to tijekom jednog kirvaja uz ringišpil! Malo poznanstvo preraslo je u ljubav i okrunjeno brakom.

Mira Mance udana Franić je bila računovođa u „Slogi“, te kasnije imala svoj knjigovodstveni servis, koji je naslijedila kćerka, bila je aktivna u Društvu računovodstvenih radnika, a suprug Petar kao trgovac je radio u „Požeškoj dolini“, te je 44 godine aktivan u požeškom Lovačkom društvu „Šijak“ gdje je sada blagajnik, a imao je više odstrela srna i divljih svinja. Imaju djecu Zdravka i Gabrijelu, te četvoro unučadi.

-Jedno drugo trebamo trpjeti, čovjek mora opraštati, a ponekada u obitelji prevladava muž, te ponekad supruga – kaže nam Mira. Nakon vjenčanja nekoliko su godina bili podstanari da bi ubrzo sagradili obiteljsku kuću u Vidovcima.

-Svima treba razumijevanja i tolerancije, a to je najbitnije za dugovječan brak – kazao nam je Petar.

Foto: Marko Krstanović [FGAL id=255948]

Više iz kategorije