BRANITELJSKI KRIŽNI PUT PO DILJ GORI: Oko 90 osoba pohodilo u čast žrtava dva posljednja rata

Autor: Jelenko Topić

UZ RODBINU, BRANITELJE I GRAĐANE SUDJELOVALI RAMSKI FOLKLORAŠI I PJEVAČI

Udruga građana “Put, istina i život” iz Ruševa organizirala je 20. „Braniteljski križni put” od Sovskog  Dola do Sovskog jezera.

blankPrije polaska sudionika  izaslanstva ove udruge  i Zavičajnog društva “Rama” iz Pleternice zapalili su lampione kod spomenika na groblju u Ruševu podignutom u čast žrtava iz župe Ruševo i s područja Đakovštine 1941.-45. i četvorici poginulih branitelja iz Domovinskog rata iz ruševačke župe.

Procesija je krenula ispred kapele Sv. Mateja u Sovskom Dolu gdje se nalazi prva postaja.

Oko 90 ljudi uputilo se u smjeru Sovskog jezera, gdje je ruševački župnik Milan Klobučar služio misu kod novoizgrađene kapele.

blankTradiciju održavanja ovog križnog puta prije 20 godina je započeo Ivo Kovačević iz Sovskog Dola, kada je sagradio postaje od seoske kapele do jezera, a u spomen na svog sina Stipu, koji je poginuo kao hrvatski branitelj u siječnju 1992. godine.  Nakon Stipinog stradanja tradiciju je nastavila Ivanka, supruga pokojnog Stipe.

-Osim što je ove godine 20. put da se križni put održava, ovogodišnji događaj je poseban i po tome što je prvi put misa po okončanju istog održana kod novoizgrađene kapele – kazao nam je tajnik Udruge „Put, istina i život“ Blaž Arežina i dodao da je nakon službenog dijela programa, druženje nastavljeno kod šumarijske kuće gdje su Udruga Put i Ivanka Kovačević pripremili okrjepu za sve goste.

blank

blank

blank

blank

Foto: B.A.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića