Bracika krumpire vadi plugom i konjima: “Djed i otac imali su konje, a čudo je koliko ih i unuk voli” FOTO/VIDEO

Autor: D.K.

Nenada – Braciku Horvata znaju svi. Istinski je zaljubljenik u konje, običaje, zemlju i svoj grad. Ovih smo ga dana posjetili na njegovom imanju u Požegi gdje je s obitelji i “komšijama” vadio krumpire i to onako kako su nekad radili njegovi roditelji.

-Čekali smo da djeca dođu s posla i unuk Niko iz škole. Ma on bi bolestan bio da nije bio prisutan dok se vade krumpiri – kaže nam Bracika.

-Imam ja dabome svega. I traktor i priključke i sve što treba, ali običaji su običaji – dodaje.

Nije mu teško jer vrijedne ruke našeg sugrađanina naučile su na rad, a sve je lakše kad je uz njega 9-godišnji unuk Niko koji je od malih nogu uz djeda izučio “zanat” pa ne propušta nijednu priliku kad se nešto radi.

-To je čudo koliko je je on privržen konjima. Imam svoju bečki fijaker “Viktoriju”. Često smo na kojekakvim manifestacijama gdje je glavna atrakcija dok izvodi kojekakve akrobacije. Ne bojim se jer je jako sposoban, s konjima je odmalena i čudo koliko on njih voli. Ima tu neku žicu. Preko ljeta dođe i unuka iz Austrije. Evo baš smo za požeški festival sudjelovali u povorci i snimanju spota – s ponosom prepričava Bracika.

Konji su Bracikina ljubav odmalena. Nekad su služili za teške poslove, vadio se pijesak iz Orljave, iz šume su se vukla drva, obrađivala se zemlja. Radilo se cijelu godinu. Nije bilo odmora.

-Imam dva konja. Uglavnom je to iz hobija. Napravi se nešto i posla s njima, ali puno manje nego prije. Evo, nedavno smo Igor Delvekio i ja poorali jutro i frtalj strništa. Volim konje. Je da je to skup sport, posebno meni jer konji nisu na ispaši već im svako jutro moram dati amper vode, zob, sve što treba – dodaje Bracika.

A nakon što se krumpiri povade i potrpaju u vreće, po starom dobrom običaju, okupit će se rabota uz domaću mezu i rakijicu. Do neke sljedeće svečarske ili radne prigode jer Bracika Horvat nikad ne miruje. U subotu je već na Požeškoj gori u berbi grožđa, naravno onako kako se nekad radilo, s konjima, futunjama, rebranjem. Sve kako, kaže nam, Bog zapovijeda. Snimat će ih HRT za poljoprivrednu emisiju. Jer, stare dobre običaje treba sačuvati od zaborava.

Imat će Bracika konje, kaže, dok god on i supruga budu imali snage brinuti o njima.

-Ostajem dok god mogu hraniti konje. A onda će, nadam se, nastaviti djeca i unuci -dodaje s osmjehom koji ne krije ništa drugo nego ponos na unuke, obitelj, zemlju i konje.

[FAG id=280813]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek