BOŽIĆ NA POSLU: “Naravno da nam nedostaju naše obitelji, ali ovo je naša druga obitelj, zajedno u smjeni provodimo nekad i više od 12 sati dnevno” /FOTO/

Autor: D.K.

Božić je najveći obiteljski blagdan. Neki od nas nerijetko ga provode na svom radnom mjestu. Među njima su liječnici i medicinsko osoblje Hitne službe požeške bolnice.

Nije im, kažu, teško raditi jer to je poziv koji vole, a pomoć ljudima njima je uvijek na prvom mjestu, bilo to na sam dan Božića ili nekog drugog blagdana ili sasvim običnim radnim danom.

-Ponekad imamo toliko posla da i ne stignemo razmišljati o tome koji je dan. Ipak, nastojimo si stvoriti božićni ugođaj i ovdje na poslu kako bi i nama i našim pacijentima unijeli dašak blagdana u ovaj prostor – kažu nam vrijedni djelatnici Hitne.

-Naravno da nam na sam dan Božića nedostaju naše obitelji, ali ovo je naša druga obitelj, zajedno smo u teškim i lijepim trenucima, ne rijetko provodimo zajedno i više od 12 sati – dodaju.

Biljana Sliško, danas viša medicinska sestra, u požeškoj bolnici radi 30 godina. Poslove je obavljala na odjelima  anestezije, ortopedije, pedijatrije i opće kirurgije i sad na Odjelu za hitnu medicinu.

Biljana Sliško, viša medicinska sestra

-Slobodno mogu reći da sad posao koji obavljam ovdje na Odjelu za hitnu medicinu i Kirurškoj ambulanti da mi je to najdraže radno mjesto iako je ovdje posao dosta stresan. Mi smo ovdje složna ekipa, počevši od nas medicinskih sestara i tehničara do naših liječnika. Svi se jako dobro razumijemo i uvažavamo, svatko zna koji je njegov posao kako bi prvenstveno bili zadovoljni naši pacijenti kojima je potrebno pružiti žurnu medicinsku pomoć – rekla nam je Biljana Sliško dodajući kako joj je ovaj Božić prvi puta da radi otkako je na Odjelu za hitnu medicinu.

Jedan od dežurnih kirurga kojeg smo zatekli u ambulanti je i dr. Ante Previšić, koji je liječnik već osam godina, odnedavno specijalist opće kirurgije.

dr. Ante Previšić, spec. opće kirurgije

-Zadovoljan sam svojim poslom. Ponekad nije lako, ali našim pacijentima moramo pružiti zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna. U dežurstvu ovdje na Odjelu za hitnu medicinu većinom su one žurne intervencije što, mogu reći, uz pomoć kolega i naših sestara i tehničara uspješno obavimo – ističe dr. Previšić naglašavajući da je njihov posao takav, ali da se vodi računa da ne budu dežurni svake godine za Božić ili neki drugi blagdan te da njihovi šefovi o tome vode računa.

Martina Marić, viša medicinska sestra

Na Odjelu za hitnu medicinu Martina Marić, viša medicinska sestra radi od 2013. godina, od prvog dana, otkako je taj odjel kao takav počeo raditi u sklopu požeške bolnice.

-Volim raditi na ovom odjelu. Nije lako, ali ovdje je dobra ekipa, liječnici, i drugo medicinsko osoblje. Ove je godine raspored takav da radim za Božić. Navikli smo raditi u dane blagdana. Svakako da je bolje biti sa svojom obitelji u ove dane, ali i mi smo ovdje jedna obitelj. Znam se našalit da više vremena provedem zajedno s kolegicama i kolegama i liječnicima nego sa nekim članovima svoje obitelji – ističe sestra Martina koja kao niti sestra Biljana nije imala puno vremena za razgovor jer posao zove, pacijenti dolaze, ne u onolikom broju kao u neke druge dane, ali uvijek je nekom potrebna pomoć.

Odjel za hitnu medicinu gotovo nema nikada predaha. U više se ambulanti radi i pruža medicinska pomoć. Ponekad neki pacijenti nemaju razumijevanja misleći da ako je jedna prijema ambulanta prazna i u njoj nema liječnika da nitko ništa ne radi. Uvjerili smo se da to nije tako. Kada smo došli na Odjel za hitnu medicinu dr. Albin Kapetanović, koji je prvi od liječnika na „udaru“ pacijenata kada je u smjeni, bio je u prvoj prijemnoj ambulanti. Zbog potrebe jedne pacijentice otišao je u drugu ambulantu. Čekali smo ga dok je obavio potrebite preglede s kojim smo uspjeli veoma kratko razgovarati.

dr. Albin Kapetanović

-Pet godina sam liječnik, a četiri sam ovdje na Odjelu za hitnu medicinu. To je poziv za koji sam se odlučio i nisam se pokajao. Nekome pomoć i pružiti pomoć nemjerljivo je zadovoljstvo. Ovdje se puno naradimo ali na to smo spremni. Što se tiče dežurstva teško da nas liječnike koji radimo ovdje na Hitnom prijemu može zaobići neki od većih blagdana ili praznika. Radimo ili za Božić, Uskrs, Novu godinu. To je tako i to prihvaćamo – ističe dr. Kapetanović dodajući da u dane blagdana dođe i do povećanja opsega pacijenata koji dođu zbog različitih zdravstvenih problema.

-Što se tiče razloga dolaska na Hitni prijem u dane blagdana i danas Božića prvenstveno je najviše kardijalnih pacijenata koji imaju kronarne tegobe. Bude i onih s bolovima u trbuhu, bilo da se radi o žući, gušterači ili gastritisu. U zimsko vrijeme ima povećan broj pacijenata zbog prehlada i gripe. Što se tiče gripe za sada je to manji broj – dodaje dr. Albin Kapetanović.      

Ante Soldo, medicinski tehničar

Ne s puno slobodnog vremena susreli smo, u pripremi terapije za pacijenta, mladog medicinskog tehničara Antu Soldu koji je tek počeo „peči zanat“ medicinskog tehničara i to na Odjelu za hitnu medicinu. On kao mladić nije odlučio otići u neke druge zemlje i tamo raditi posao u struci. Odlučio je ostati u svom rodnom gradu, raditi s ekipom od koje može puno učiniti.    

Foto: Marko Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek