Borba za liste i mandate kreće – što je presudno, dosadašnja aktivnost kandidata ili veza sa stranačkom središnjicom?!

Autor: DK

Parlamentarni izbori se približavaju, pa je sve više kombinacija sa izbornim listama, pogotovo najvećih političkih stranaka. Stranačka tijela na razini gradova, općina i županija ovih su dana zaokupljena prijedlozima kandidata za liste kako bi se iskristalizirali najbolji pojedinci za Hrvatski sabor. Na sjednicama će, županijske organizacije prema svojim središnjicama uputiti usuglašenu “listu želja” koja se možda nekima neće baš svidjeti. Prijedlozi će biti jedno, a konačnu odluku o svemu donose čelnici stranaka s najbližim suradnicima.

Kako prosuđuju analitičari Večernjeg lista konkurencija će Hrvatskoj demokratskoj zajednici raditi žestoke probleme i u dvije slavonske jedinice – četvrtoj tj. osječko-virovitičkoj, te petoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju.
Tako tvrde da su se ove dvije izborne jedinice na predsjedničkim izborima pokazale kao ključna uporišta Miroslava Škore zbog njegove popularnosti i utjecaja u rodnoj mu Slavoniji.

Iako se predsjednički izbori teško mogu uspoređivati s parlamentarnima, na kojima stranačka logistika i prepoznatljivost igraju punu veću ulogu, jasno je da Škoro može računati na dobru podršku u rodnom Osijeku. Jedan od jačih igrača Domovinskog pokreta tu je Mario Radić, suvlasnik Pevexa, koji je i jedan od osnivača Škorine stranke, no veliko je pitanje hoće li se on na kraju naći na čelu ove liste, posebno nakon Mostova upiranja prstom u Škorine financijere.

U petoj izbornoj jedinici HDZ-u bi račune donekle mogao pomrsiti Ivan Penava, koji će vrlo vjerojatno završiti na čelu Škorine izborne liste. Škoro bi mogao doživjeti poraz u nekim sredinama jer će se na njegovoj listi mogli naći istrošeni političari koji šetaju iz stranke u stranku tražeći uhljebništvo želeći time zasjesti u udobnu saborsku fotelju i četiri godine voditi brigu samo o sebi i svojima, kako su to činili i nekim od prethodnih mandata poput dr. Dražena Đurovića. On se duboko nada biti visoko na listi i saborskom mandatu istovremeno uz visoki start za napuštanje Slavonije i preseljenje u Zagreb zajedno sa svojom obitelji gdje se neki članovi već nalaze. Bitno je dobiti “slavonski” mandat, pokupit se i nakon toga otići bez pozdrava.

Prema sadašnjim procjenama političkih analitičara peta izborna jedinica kao još jedna tradicionalno HDZ-ova sredina bit će poprište velike bitke. HDZ tu planira gurnuti ministre financija, te rada i mirovinskog sustava Zdravka Marića i Josipa Aladrovića, a nije isključeno da se na njoj nađe i ministar državne imovine Mario Banožić.

Unatoč takvom odnosu HDZ-ovih snaga i političkom utjecaju stranačkih vrhova Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije s pravom mogu očekivati i neki kandidati iz Požeško-slavonske županije da će biti među prvih četiri do pet kandidata na listi, neki i na nekom dvoznamenkastom broju liste. Pobjedom HDZ-a na tim izborima sadašnji ministri bi ponovo mogli zasjesti u svoje fotelje što bi moglo dovesti do pomicanja i odabira kandidata za saborske klupe i ostvarenje sna nekog od ovdašnjih političara.

Biti ćemo toliko slobodni i navesti imena koja bi se mogla naći na listi iz Požeško-slavonske županije, o čemu se govori u javnosti. Svakako je tu ime aktualnog predsjednika požeško-slavonskog HDZ-a prof. dr. sc. Željka Glavića, zatim požeškog gradonačelnika Darka Puljašića, pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić kao i gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević koja također priželjkuje otisnuti se do Markovog trga. Bila su i još neka imena u igri od mlađe ekipe ali su kako doznajemo ispali zbog slabijih aktivnosti u politici i nečinjenja onog neophodnog za stranku tijekom dužnosničkog mandata.

S druge strane HDZ-ova konkurencija SDP će po svoj prilici na listi postaviti europarlamentarca Freda Matića, tu je i HSS-ovac Davor Vlaović, novogradiški gradonačelnik i sadašnji zastupnik Vinko Grgić. Izvjesno je da bi se na koalicijskoj SDP-ovoj listi mogao naći i predsjednik požeško-slavonskog SDP-a Mitar Obradović ali i predsjednik SDP-ove požeške organizacije Ivan Vlahović. On, prema našim izvorima ima veće šanse od svog županijskog predsjednika Mitra Obradovića jer je uže povezan s utjecajnijim ljudima u središnjici, pa čak i predsjednikom Bernardićem. Takva bi naklonost mogla biti i presudna.

S pravom ima razloga očekivati biti na RESTART koalicojskoj listi i Željko Jakopović, aktualni predsjednik požeško-slavonskog HSS-a i zamjenik župana.

Bilo kako bilo veoma brzo će imena onih koji će biti kao kandidati na listama ugledati svjetlo dana…..

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »