Bolest kojoj nema lijeka: Zlatna žutica u Požeštini još nije evidentirana, ali se poduzimaju sve mjere predostrožnosti

Autor: DK

POŽEGA – Zlatna žutica na vinovoj lozi izaziva sve veću zabrinutost među vinogradarima koji preko medija prate širenje bolesti. Kada ta bolest zahvati trsove i površine vinograda ostaje jedna jedina mogućnost, a to je krčenje kompletnih nasada. Drugih mogućnosti nema, a o tome što se preventivno može poduzeti o tome se razgovaralo u požeškoj Velikoj županijskoj vijećnici gdje su se okupili eminentni stručnjaci, čelnici lokalnih jedinica samouprave te ne baš veliki broj vinogradara kojih se zapravo najviše tiče taj problem. 

Na području Požeško-slavonske županije zasađeno je na više od 1.400 hektara vinove loze, vinograda. Registrirano je nešto više od 700 proizvođača koji imaju veliki razlog za zabrinutost jer stručnjaci alarmantno upozoravanju na bolest fitoplazme ili zlatne žutice koja još uvijek nije zahvatila požeško-slavonsko područje. Bolest se pojavila u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Istri, a prema nekim informacijama i Iločko vinogorje je već jedan dio zahvatila ta bolest.

Na današnjem okruglom stolu, na tu temu u Požegi, „Sprječavanje širenja zlatne žutice“ bili su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede te meninetni stručnjak za tu problematiku dr. sc. Željko Budiščak iz Zavoda za zaštitu bilja koji je pobliže upoznao sve sudionike Okruglog stola o kakvoj se bolesti radi i kako se tom problemu treba ozbiljno pristupiti.

dr. sc. Željko Budiščak, eminentni stručnjak iz Zavoda za zaštitu bilja

– Na svu sreću u Požeško-slavonskoj županiji još nismo našli prisutnost ove bolesti, koja je jako opasna. Zaraženi trsovi ne daju urod, nema grožđa, ne mogu dozrijeti. Bolest se brzo širu uz pomoć kukaca, a vektor je američki cvrčak. Vinogradari to mogu prepoznati na trsovima gdje se lišće kovrča, uvija prema dolje, žuti i dolazi do nekroze listova, raspucavaju se velike količine šećera koje zlatna groznica u folijarnom dijelu biljke domaćina koristi. Rozga nikada ne dozrijeva, nego ostaje zelena, a grožđe nakon cvatnje odmah počinju venuti. Teško je utvrditi odakle je bolest došla. Bolest proširena u svim značajnijim vinogradarskim područjima Europe, a postoji mogućnost da je u hrvatsku mogla doći kroz sadni materijal. Nekada smo uvozili lozne cijepove iz Italije i Francuske, a sada kad smo dio Europe govorimo samo o premještanju sadnog materijala – istakao je dr.sc. Budiščak dodajući kako je preventiva u Požeško-slavonskoj županiji da se ide sa suzbijanjem američkog cvrčka, koji je već prisutan u vinogradima, jednim do dva tretiranja insekticidima koji su učinkoviti.

-Ako se primijete promjene u vinogradu odmah treba javiti savjetodavnoj službi, sanitarnoj inspekciji ili Zavodu za zaštitu bilja. Mjere su već napisane i treba ih samo primijeniti. Zavod već obilazi sve vinograde, ne samo ovdje, nego po čitavoj Hrvatskoj, no svakako bi i lokalna uprava mogla puno napraviti i obići više, a svaki vinogradar je po zakonu dužan kontrolirati svoje vinograde i o svim uočenim promjenama javiti nadležnim – naglasio je Budišćak.

Đurđica Kšenek, Savjetodavna služba Požega

Da su najveća opasnost zapušteni vinogradi koji su idealno mjesto za razvoj američkog cvrčka, koji prenosi zlatnu žuticu i o tome je bilo riječi na što je ukazala Đurđica Kšenek iz Savjetodavne službe Požega i ako takav istakla poseban problem jer će svi aktivni posjednici vinograda raditi ove godine zaštitu.

-Savjetovat će se i dodatne preventivne zaštite. Za sada je problem u ekološkom vinogradarstvu jer još nema adekvatnog pripravka, koji se očekuje do kretanja vegetacije. Problem su zapušteni vinogradi u kojima će se američki cvrčak razmnožavati i odatle širiti dalje. Slijedi dogovor kako djelovati u takvim vinogradima – istakla je Đurđica Kšenek.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, podržava aktivnosti svih nadležnih službi zajedno s vinogradarima.

– U poljoprivrednoj proizvodnji posebice u vinogradarstvu stvorila se jedna velika briga, posebice ovdje kod nas jer smo mi vinogradarski kraj. Briga je to svih nas kako vlasnika vinograda tako i lokalne i regionalne samouprave. Zlatna žutica kod nas još nije evidentirana, ali moramo učiniti sve predostrožnosti. Svaka stopa mora biti obrađena, a i napušteni vinogradi moraju se obraditi ili biti iskrčeni. Moramo zaštititi one koji dobro rade – rekao je župan Tomašević.

Više iz kategorije