Boban pregovorima smanjio dugove za 3 milijuna-sada su svi otplaćeni uključujući 15 milijuna za nepoznate radove!

Autor: DK

Vlado Boban (Small)VELIKA – Preuzeti odgovornost za općinu koja je tada bila u velikim dugovima rijetko bi se tko usudio. Ipak se tada odvažio jedan čovjek, te se uhvatio u koštac s avanturom u koju se ne bi upustili niti brojni iskusni ekonomski ili pravni stručnjaci.

Unatoč svemu, aktualni načelnik općina Velika Vlado Boban, 2006. godine kandidirao se za tu funkciju vjerujući u sebe i svoje sposobnosti, pobijedio je i preuzeo, u tom vremenu izuzetno nezahvalnu dužnost općinskog načelnika 28.kolovoza iste godine. Od tada se upustio u pravu pustolovinu prolazeći trnovite puteve punih devet godina. Vrijeme je prolazilo, gospodarska situacija sve je bila gora i neizvjesnija, a Boban je unatoč svemu vidio i ugledao tračak svjetlosti na kraju mračnoga tunela. Za njega su krajem 2014. i početkom 2015. godine došla malo bolja vremena koja su vratila vedrinu na njegovo lice. Danas hoda ponosno uzdignutog čela sa rijetko viđenim skrivenim osmjehom. Pao mu je veliki kamen sa srca jer je vratio sva dugovanja veličke općine pa čak i ona za koje ne zna u koju su svrhu utrošena ogromna sredstva.

Kojim se sve umijećima služio načelnik Boban kako bi vratio nešto više od 22 milijuna kuna samo on zna. Skromnost, samozatajnost i racionalnost u trošenju proračunskoga novca mogu se pripisati kao vrline aktualnog općinskog načelnika Velike koji iznad svega drži do svoje obitelji, ali i do svojih mještana koji su mu davali povjerenje četiri mandata za redom.

U svom mandatu dok je “igrao utakmicu” sa jakim protivnicima gotovo je svakodnevno dočekivao poštara sa raznim obavijestima o novim ovrhama, te puštanju mjenica i zadužnica koje su mu blokirale račun. Nije se predavao jer je vjerovao u svoje sposobnosti, a pomalo skrivenim umijećima dokazivao je svima onima koji nisu niti pomišljali da će za Veliku doći vedriji i bolji dani, sada definitivno vidljivi i prepoznati. Dok neke jedinice lokalne uprave grcaju u dugovima, kasne sa plaćanjima svojih obveza i zadužuju se kod poslovnih banaka općina Velika ima samo obveze koje može uredno vraćati i redovito podmirivati.  

-Poštovane sugrađanke i sugrađani, žitelji općine Velika, kao načelnik stupio sam na dužnost 28. kolovoza 2006. godine na izvanrednim izborima zatekavši dobro poznato stanje. Želim vas izvijestiti da je „crta podvučena“ u smislu definiranja, a isto tako i vraćanja ukupnog duga kojeg sam zatekao svojim dolaskom. Ukupan iznos koji je vraćen iznosi gotovo 22,2 milijuna kuna. Uspjeli smo zajedno prebroditi probleme te se i vama zahvaljujem na strpljenju jer zamislite što se sve moglo napraviti sa tim sredstvima – navodi se u obraćanju Vlade Bobana na službenim stranicama općine, te dodaje kako su se u proteklom vremenu uspjela vratiti sva dugovanje bez dodatnog zaduživanja i opterećivanja proračuna što je slučaj i danas.

Gospodarsko-kreditnoj banci je vraćeno 2,8 milijuna kuna, Hypo Alpe Adria Bank 2,6 milijuna, zatim Prvom faktoru-društvu koje je preuzelo potraživanje od banaka, tvrtki ili osiguranja gotovo 2,3 milijuna, Centar banci 1,27 milijuna, Podravskoj banci 5,48 milijuna, Osiguranju Helios 700 tisuća kuna, te Slavonskoj banci (sada Hypo Alpe Adria banci) 7 milijuna kuna, a to su jedina sredstva utrošena za poznatu investiciju tj. za izgradnju sportske dvorane.

Ukupno dugovanje koje je trebalo biti vraćeno bilo je 25 milijuna kuna ali je taj iznos smanjen na nešto više od 22 milijuna kuna jer je Boban vještinom pregovaranja smanjio za gotovo tri milijuna kuna. Na to su pristale neke od banaka pa su bržom dinamikom dobile veći dio potraživanja.

Još uvijek ostaje nepoznanica za što je i u koju svrhu utrošeno više od 15 milijuna kuna koji su vraćeni bankama i drugim subjektima. Načelnik Boban ističe kako za takvu prljavu rabotu nitko nije odgovarao niti je osuđen, a prema našim saznanjima ovih su dana krenuli procesi kako bi se doznala prava istina. 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »