Bliži se 2027. godina kada Požega slavi 800. rođendan – možda bi trebalo početi pripreme za taj veliki jubilej

Autor: Jelenko Topić

Starijim građanima Požege ostala je u sjećanjima sada daleka 1977. godina kada je njihov grad proslavio 750 godina svog prvog spomena. Naime, po tvrdnjama povjesničara Požega se u pisanim dokumentima po prvi puta spominje 1227. godine. To znači da za nekih sedam godina grad slavi 800. rođendan.

Slaveći prethodnu veliku i i okruglu godišnjicu tj. 750 godina postojanja grad se dostojno odužio svojim zaslužnim i poznatim žiteljima, te dao obimne pisane tragove o bogatoj povijesti ovih prostora uključujući gospodarski razvoj i društvena zbivanja. Objavljena je reprezentativna monografija Požega i zanimljivo izdanje Požeški leksikon, svako na više od 300 stranica, kakvim se može podičiti malo gradova u našoj državi.

Svoj doprinos u stvaranju tih kapitalnih djela dali su brojni i ugledni akademici, te stručnjaci iz različitih oblasti gospodarskog i kulturnog života ne samo Požege već i širih prostora. Kroz njih je grad pokazao sve svoje osobitosti, ali i prirodne ljepote, te povijesne i kulturne znamenitosti.

Imajući u vidu složenost takvih projekata, te potrebno vrijeme za njihovu temeljitu pripremu, možda je vrijeme da se na razini grada, a možda i šire zajednice, formira odbor za proslavu, kao i druga tijela za pojedine segmente i sadržaje obilježavanja tako velikog jubileja. Uostalom sve to treba pokriti financijskim sredstvima koja nisu mala za tako zahtjevne stvari, a kroz godine koje slijede to bi se sigurno moglo riješiti.

Najmanje što možemo očekivati je objava novih izdanja po uzoru na prethodna, no ona moraju imati vremenski i sadržajni iskorak gledajući na sadašnji trenutak i ulogu Požege. Dakako, u sve to treba uključiti brojne suradnike počevši od onih kojima Požega raspolaže pa do akademika i drugih vrhunskih stručnjaka u zemlji, a možda i inozemstvu. Svakome tko iole poznaju dinamiku stvaranja kapitalnih djela pisane riječi jasno je da su godine pred nama idealne da se na tomu temeljito radi jer to zahtijeva mnogo vremena za istraživanje i pisanje.

Ukoliko se krene na vrijeme mogli bi se osmisliti i drugi sadržaji za tu proslavu tim prije što je tehnološki napredak donio dosta blagodati koje jubileju mogu dati nove dimenzije. Požega bi to trebala iskoristiti za poboljšanje svoje prepoznatljivosti, ali i sveukupni napredak nastavljajući tradiciju prethodnih stoljeća.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek