Bliži li se otvorenje nove požeške Gradske knjižnice?

Autor: D.K.

Davne 2006. godine započeo je projekt rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice i čitaonice.

U svibnju 2019. godine krenuo je završetak jednog od najznačajnijih projekata Grada Požege – rekonstrukcija i dogradnja Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Projekt je pokrenut davne 2006. godine, a završetak se očekivao u proljeće 2020.

Radovi do 2019. godine iznosili su 16 milijuna kuna, a u njih je, uz pomoć Ministarstva kulture, Grad Požega uložio dodatna sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Osim toga, 1. lipnja 2020. godine pred završetak radova, nakon provedenog postupka javne nabave i temeljem Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, Grad Požega i tvrtka Didacta d.o.o. sklopili su Ugovor o javnoj nabavi robe za opremanje Gradske knjižnice Požega vrijedan dodatnih 1,9 milijuna kuna.

Sada su građevinski radovi i opremanje knjižnice dovršeni, a trenutno se radi na određenim programima za korisnike koje će knjižnica pružati pri otvorenju i u nastavku svoga rada. Knjižnica je proširena i prenamijenjena kako bi spremno odgovorila svim potrebama koje treba zadovoljiti. Zgrada u kojoj je knjižnica ranije bila smještena nije bila adekvatna. Odjeli su, naime, bili u malim prostorijama jer je tu ranije bila štedionica, a potom i stambeni prostor.

– Izuzetno sam sretna što je projekt napokon završen, dugo je trajao i jedva čekam da ponovno otvorimo Knjižnicu te pružimo građanima ono što smo kroz taj projekt dobili. A dobili smo puno vezano za smještaj i ponudu programa koji će krenuti pri otvorenju same knjižnice. Ovdje se ne radi samo o obnovi, odnosno, o građevinskim radovima, nego o uspostavi i ustroju potpuno nove knjižnice koja će biti daleko modernija. Korisnicima će ponuditi sve knjige u slobodnom pristupu, a isto tako ima jedan novi odjel s dovoljno prostora za ‘hrpu’ novih aktivnosti i programa koje će, s jedne strane, voditi djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Požega, a s druge strane i novi vanjski suradnici. – kazala je za SBplus ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega, Aleksandra Šutalo

Nažalost, trenutna epidemiološka situacija ne pruža najbolje uvjete za otvorenje novorekonstruirane i nadograđene Knjižnice stoga će se građani, odnosno, korisnici, a i sami djelatnici čitaonice, morati još malo strpjeti za uživanje u novoj knjižnici.

– Nećemo dugo čekati jer želimo svi što prije otvoriti, premda je situacija izuzetno loša i ponovno ćemo moći puštati po jednu osobu u knjižnicu kao i u trenutnom privremenom prostoru koji se nalazi pedesetak metara od sada već nove zgrade. Neće biti moguće održavanje programa za djecu i čestih gostovanja za razne autore jer su mjere takve da nam ne dopuštaju normalno otvorenje i rad knjižnice. – kazala je ravnateljica Šutalo, dodajući kako traju posljednje pripreme kako bi Požega dobila potpuno novu Knjižnicu u preuređenoj i proširenoj zgradi.

Izvor: P.S./sbplus.hr

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88