Blagoslovom vina završena dvodnevna manifestacija Martinja (foto galerija)

Autor: Požega Portal

DSC_0508 (Small)KUTJEVO – Dvodnevna manifestacija Martinja u Kutjevu okrunjena je blagoslovom vina ispred župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je blagoslovljeno vino koje su dovezli vinari u buradima na konjskim zapregama. Ove je godine po prvi puta obavljen takav blagoslov što se planira nastaviti i postati tradicija.

Više od dvije tisuće gostiju, izletnika i planinara boravilo je u dvodnevnom posjetu Kutjeva gdje im je bio upriličen raznolik program povodom proslave Martinja koje ima svoju tradiciju u tom kraju. Već su se u subotu okupili brojni gosti koji su uživali u ponuđenim sadržajima zabavnih i drugih sadržaja o čemu smo već pisali.

Jučer kao glavni dio manifestacije započeo je tradicionalnom jutarnjom slavonskom okrepom nakon čega su se on izletnici i planinari koji su za to imali namjeru zaputili na planinarske staze kako bi se upoznalima sa čarima ljepote prirode koja se ne može uvijek vidjeti. Nisu krili zadovoljstvo viđenim prizorima brojni planinari koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, Zagreba, Siska, Gospića, Karlovca, Rijeke i drugih krajeva među kojima su bili i oni iz susjedne Bosne i Hercegovine koji se rado odazivaju i u Kutjevo dolaze, iz Mostara, Sarajeva, Banja Luke, Gruda, Zenice, Tuzle i drugih mjesta.

Oni koji se nisu odvažili otići na planinarske puteljke imali su prigodu biti pristutni na svetoj euharistiji u župnoj crkvi ali i posjetiti podrume kutjevačkih vinara u kojima su ih dočekivali ljubazni domaćini.

Po povratki planinara sa svog pohoda, već od 14 sati, upriličen je zabavni program na Trgu graševine. Nešto prije 15 sati krenula je povorka sa trga prema župnoj crkvi gdje je arhiđakon preč. Josip Klarić zazvao blagoslov na sve nazočne kao i na vino koje su dovezli u buradima na konjskim zapregama a koje je proizvedeno žuljevitim rukama vinogradara i vinara. Riječi dobrodošlice tumačeči novi običaj zaželio je i mjesni župnik vlč. Marijan Đukić koji se svesrdno uključio u organizaciju ove manifestacije kako bi ona bila prepoznata i posebnija od onih iz drugih krajeva.

Po povratku na Trg graševine riječi dobrodošlice zaželio je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir svim prijateljima Kutjeva, gostima, izletnicima i planinarima kojemu se na svojstven način u pozdravnim riječima pridružio u prigodne riječi uputio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Program je nastavljen nastupima kulturno-umjetničkih društava i tamburaških sastava na kojem su se mnogi odvažili zaigrati i zaplesati uz obećanje da će doći i narednu godinu.

 

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: