Blagoslovljena crkva sv. Petra u Kuli

Autor: D.K.

KULA – Danas je bilo veoma svečano u Kuli gdje su u goste došli mnogobrojni iz Srijema kako bi posjetili svoju rodbinu i najmilije s kojima se neki nisu vidjeli duži niz godina.

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević danas je blagoslovio novu crkvu sv. Petra koja se gradila gotovo 15 godina. Biskup Škvorčević je položio kamen temeljac na Uskrsni ponedjeljak 1999. godine kojeg je blagoslovio osobno Papa Ivan Pavao II., prilikom posjeta Mariji Bistrici 1998. godine.

Glavni inicijator izgradnje crkve sv. Petra u Kuli bio je gospodin Ante Plivelić, inače srijemac, koji je vlastitim sredstvima najviše pridonio izgradnji “hrtkovačke” crkve u Kuli. Prošle su godine postavljena zvona za koja je sredstva osigurao tadašnji gradonačelnik Požege Zdravko Ronko, sadašnji saborski zastupnik.

Svečano misnom slavlje u koncelebraciji više svečenika predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević među kojima su bili nazočni i dva svećenika iz Srijema, župnik iz Hrtkovaca vlč. Marko Lončar i župnik iz Rume vlč. Željko Tovilo koji su autobusom hodočastili u Kulu sa pedesetak vjernika iz tog kraja.

Na misnom slavlju su među brojnim vjernicima u prepunoj crkvi bili i saborski zastupnici Franjo Lucić i Zdravko Ronko, zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema Mato Jurić.

Na kraju misnog slavlja posebnu zahvalnost biskup Škvorčević iskazao je gospodinu Anti Pliveliću kojem je uručio medalju zahvalnosti za sav doprinos pri izgradnji crkve.

Mnogobrojni poznanici i rodbina nastavili su druženje u mjesnom domu prisjećajući se nekada i ljepših dana od ovih u kojima se danas nalaze posebice uzimajući u obzir da su neki od njih morali napustiti i zamijeniti svoj dom doselivši ovdje u Kulu.

 

Više iz kategorije