Blagoslov jela stara crkvena i pučka tradicija (foto galerija)

Autor: DK

VIDOVCI – Stari je običaj da se na Veliku subotu u poslijepodnevnim satima ili na ranu Uskrsnu svetu misu u crkve ili filijalne kapelice nosi na blagoslov hrana koju su pripremile vrijedne domaćice.

U košarama se na blagoslov nosilo raznovrsnih delicija, kuhana jaja, očišćena i obojena, domaći  kruh, razna peciva, kolači, mladi luk, domaći sir i mnogo toga drugoga po izboru domaćice.

Blagoslovljena hrana konzumira se na uskrsno jutro kada obitelj ustane i okupi se kod obiteljskog stola. Moli se se „Oče naš“, „Zdravo Marijo“, „Slava Ocu“ i „Apostolsko vjerovanje“. A poslije toga s posebnim apetitom se jede posvećena hrana.

Uz blagoslovljeno jelo ljudi su u prošlosti vezivali brojne druge, ne baš vjerske, običaje i praznovjerja. Tako se govorilo da je grijeh čak i mirisanje blagoslovljena jela prije Uskrsa, a kamoli da ga se jede! U nekim se krajevima smatralo da takvo jelo ne smije okusiti tko nije bio na ispovijedi.

U prošlosti je bilo raznovrsnih običaja koje su njegovali naši stari a mi smo objektivom zabilježili kako je hranu blagoslovio u crkvi sv Ivana Krstitelja u Vidovcima preč. Nedjeljko Androš, župnik i dekan požeškog dekanata.

Komentiraj: