Blagi pad zaraženih u Požeško-slavonskoj županiji no opreza nikad dosta: „Ako se situacija nastavi pogoršavati, pojavit će se problem sa zdravstvenim kadrom“

Autor: D.K.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 483 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 412 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 71 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 1282 osobe, a ukupno je testirano 18828 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 333 uzorka, od kojih je 75 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Unatoč blagom padu zaraženih u odnosu na broj testiranih situacija je i dalje ozbiljna. Požeško-slavonski župan poziva na odgovornost apelirajući da ako se situacija nastavi pogoršavati, pojavit će se problem sa zdravstvenim kadrom.

Epidemiolog dr. Ante Vitalija, koji je član Županijskog stožera civilne zaštite naglašava kako je zabrinjavajući proboj virusa u domove za starije i nemoćne osobe u Domu za starije u Požegi, Velikoj te u Ljeskovici.

-Došle su nove smjernice za rad samih djelatnika domova kako se ponašati u privatnom životu s obzirom na vrstu i opis radnoga mjesta. Djelatnike koji budu u samoizolaciji ili izolaciji teško je zamijeniti, a svakodnevno je potrebno raditi u tri smjene s korisnicima. Na dnevnoj razini testiramo u COVID ambulanti u Požegi, Pakracu, Općoj županijskoj bolnici u Požegi oko 200 pacijenata, a najviše zabrinjava što u posljednjih nekoliko dana imamo polovicu pozitivnih osoba od ukupnog broja testiranih.

-Apeliram na građane koji osjete simptome da se odmah izoliraju, jave svom liječniku obiteljske medicine te ne idu na svoje radno mjesto. Apeliram i molim za odgovornost žitelje naše županije, jer bez discipline i savjesti nećemo moći suzbiti virus – rekao je Vitalia dodajući da, unatoč cjepivu o kojem se puno govori, borba protiv virusa predstoji i sljedeća dva i pol mjeseca.

-Kada govorimo o cjepivu, predviđeno je cijepljenje kroz dvije doze, što znači da sljedeća dva i pol mjeseca i dalje imamo borbu protiv COVID infekcije te ćemo učinke cjepiva vidjeti tek krajem veljače 2021. godine – zaključuje dr. Vitalija

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek