Blagdanska tradicija: Ove godine za Uskrs kušajte domaće uskrsne šunke iz Bjeliševca, obitelj Hruška ima savršen recept za ovu nezaobilaznu deliciju /FOTO/

Autor: DK

Do najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa nešto je manje od 20 dana. Uskrsna domaća šunka je gotovo nezaobilazna delicija za blagdanskim stolom i kod onih koji si to jako teško mogu priuštiti. Upravo je zbog toga poznati proizvođač slavonskih delicija, mladi gazda Damir Hruška iz Bjeliševca na velikim mukama. Telefon mu neprestano zvoni. Traži se uskrsna šunka više. Ništa bolje s telefonskim pozivima ne stoji niti Vjenceslav Hruška.

blank

Iako je posao prepustio svom sinu, a on mu je ostao kao velika pomoć i podrška u obiteljskom poslu, i njegov se telefon užario od poziva. Zovu sa svih strana iz Hrvatske, ali i EU zemalja jer hoće ono domaće, pravu domaću, slasnu uskrsnu šunku. Samo se takva i može pronaći kod Hruškinih jer svoju tradiciju u proizvodnji suhomesnatih delicija, prenoseći s koljena na koljeno njeguju dugi niz godina.

I ove godine uz one stalne kupce i drugi koji su doznali za domaću deliciju kao da su očarani tim proizvodom.

blank

Užurbano radeći i pripremajući i druge proizvode za svoje kupce i mladi i onaj stariji Hruška komentiraju kako je i ove godine Zagreb rekao svoje. Kupci s tog područja hoće da jednu ono što je pravo domaće. Upravo se iz tog razloga odlučuju kupiti Hruškin proizvod jer im vjeruju kako oni stari vjerni kupci tako i oni novi koji su preko svojih prijatelja čuli za njih.

Proizvodnja pravih šunki je veoma zahtjevna, o svakom detalju treba voditi računa i jako dobro treba tempirati vrijeme kada početi s takvom proizvodnjom.

blank

-Uskrsna šunka je specifičan program koju proizvodnju dugi niz godina njegujemo. Ono što prvo učinim pogledam u kalendar i vidim kojeg datuma je Uskrs. Od tog datuma odbijamo dane i računamo koliko dana šunka treba proći u potrebnom tretmanu kako bi u konačnici bio pravi, dobar i ukusan proizvod – u razgovoru su nam rekli Hruškini ne otkrivajući tajnu proizvodnje uskrsne šunke ali naglašavaju kako se nije za igrati s tom proizvodnjom jer sve ima svoje.

-Prave domaće uskrsne šunke ne mogu biti čije je meso bilo zamrzavano i odmrzavano, one moraju biti svježe i to isključivo od domaćih svinja, poznate proizvodnje. Sama proizvodnja ima svoje posebnosti zbog kilaže pojedine šunke koja ide u obradu. Šunke koje su do pet kilograma moraju biti u salamuri četiri do pet tjedana, ako su šunke veće i imaju osam do deset kilograma one kao takve moraju biti u salamuri šest do sedam tjedana. Sol mora proći kroz šunku sve do kosti. Nakon provedenog vremena u salamuri šunke idu na odsoljavanje. Šunke kad se izvade iz salamure operu se i idu u čistu vodu gdje ostanu u toj vodi 24 sata. Voda nakon tog vremena bude žuta što je znak da je izašao višak soli. Ta se voda baci, a šunka se ponovno uroni u čistu vodu. Ako je voda nakon toga bistra znak je da je popustio sav višak soli i da je taj proizvod spreman za ocjeđivanje i nakon toga za dimljenje – prepričavaju nam samo neke od tajni u proizvodnju uskrsne šunke dodajući kako je i dimljenje također jedno od bitnijih procesa u proizvodnji u čemu se ne smije napraviti niti ona najmanja pogreška.

blank

-Šunka se dimi pet do šest dana, a sve ovisi o vremenu. Ako je vrijeme hladnije šunka bude brže udimljena. Šunka se dimi isključivo bukovinom kako bi se dobila ona prava žuto-zlatna boja i konzervirala šunka izvana. Šunka kao takva izvana je kao prosušena, a iznutra je sočna i ne smije biti tvrda. Nakon dimljenja oko tjedan dana mora ići na čisti zrak kako bi se očistila od dima, a na zraku ona još nadođe s bojom – dodali su.

blank

Zbog potražnje na tržištu ove su godine proizveli i određene količine šunke i stavili ju u mrežicu. Ti će se proizvodi najviše prodavati u Velikom tjednu, od Cvjetnice. Hruškini drže da nije niti potrebno da se uskrsna šunka drži kod kuće jer mnogi nemaju uvjeta da tako pripremljenu šunku za kuhanje čuvaju negdje kod sebe doma.

I na kraju možemo reći kada jednom kušate na Uskrs Hruškinu šunku, uvijek ćete se sjećati tog proizvoda i velikog blagdana.

Foto: D. Mirković

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića