Bjelovarac i Požežanin vinski kumovi na Martinju kaptolačke udruge vinara Vinokap /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Udruga vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola tradicionalno u tamošnjem Vatrogasnom domu organizira svoju Martinjsku zabavu koja je i ove godine okupila više od 200 članova udruge, te gostiju.

Nakon pozdravne riječi predsjednika Vinokapa Ferdinanda Novaka mošt je vinski kardinal Vlado Bauer krstio u vino pri čemu su ministrirali načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić i predsjednik Vinokapa Novak, dok su martinjski kumovi bili Stjepan Horvat Štef iz Bjelovara i Zdenko Perzel iz Požege, koji su dugogodišnji prijatelji kaptolačkih vinara, a po tradiciji primili su kumovnice kao znak pažnje domaćina uz ovaj događaj.

Prošlogodišnji martinjski kum Zdravko Šmitepeter uručio je kumovima ključeve s kojima mogu nenajavljeno doći u svaki podrum kaptolačkog kraja te kontrolirati vino i rad vinara idućih godinu dana.

Ceremonijal je završio  veselom pjesmom „Tu je  moja Slavonija“ u kojoj su po jednu strofu pjevali kardinal, te svaki vinski kum, a kumovi su naiskap ispili vino iz pehara, te kasnije zajednički sa posebno pripremljene drvene poluge na kojoj su bile dvije vinom pune čaše.

Prije svečane večere molitvu je poveo ovdašnji župnik Mario Rašić, a vrijedni članovi Vinokapa, te njihove supruge i potomci dali su puno truda da ugoste sudionike Martinja  kojom prilikom je do kasno u noć uveseljavajući prisutne svirao Aurea band pod vodstvom Zvonka Rajkovića.

Foto: D. Mirković

       

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek