Bjeliševačka Češka beseda obilježila 20 godina rada nastupom pjevačkih skupina triju udruga, te dodjelom zahvalnica /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Po šesti puta manjinska udruga Češka beseda iz Bjeliševca upriličila je uz jubilarnu 20. obljetnicu obnoviteljskog rada, Dan češke kulture koji je, u nazočnosti tajnika Saveza Čeha u Hrvatskoj Davora Kolara, zbog epidemioloških okolnosti okupio svega tri udruge iz toga kraja.

Ovom priredbom Češka beseda Bjeliševac osnovana daleke 1933,. godine proslavila je dva desetljeća obnoviteljskog rada kojom prilikom je o njenom povijesnom djelovanju na očuvanju kulturne baštine doseljenih Čeha u ovaj kraj govorio tajnik Goran Hruška.

-Kroz dugo razdoblje tu su djelovali odbojkaški klub, limena glazba i kazališna skupina, 1957. godine je izgrađen društveni dom, kasnije su osnovane folklorna i pjevačka sekcija koje su očuvale izvorne pjesme i običaje starog kraja, te nastupale širom zemlje i izvan njenih granica – kazao je Goran Hruška dodajući da je ulaganjem 700 tisuća kuna energetski obnovljen i proširen dom, a i sada nižu nastupe svojih sekcija koje članstvom potpomažu praktički svi mještani.

Sudionike Dana češke kulture pozdravila je predsjednica Češke besede Alenka Hruška, a besede iz Bjeliševca i Kaptola zajedno su otpjevale državnu himnu Češke. U programu su nastupili mješovita i muška pjevačka skupina Češke besede ovog sela izvodeći češke pjesme, zatim mješovita skupina KUD Bektež sa izvornim pjesmama iz doline Londže, te mješovita skupina Češke besede Kaptol, također sa pjesmama iz starog kraja.

Tu je bio i pjesnički kutak u kojemu je pjesnikinja Mira Šulc(djevojački Hruška) rodom iz Bjeliševca pročitala nekoliko pjesama iz svoje tri objavljene zbirke.

Alenka Hruška je tajniku Češke besede Goranu Hruški za dugogodišnju aktivnost uručila posebnu zahvalnicu, a za nastup na ovoj priredbi zahvalnice su dobile gostujuće udruge.

Budući su toga dana predsjednica Alenka i njen suprug Slavko Hruška navršili 40 godina braka predstavnici Češke besede su im čestitali i uručili cvijeće. Tijekom priredbe provedene su mjere socijalne distance među sudionicima i posjetiteljima.

Foto: D. Mirković [FAG id=281336]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88