Bivši načelnik Đurina dao svom sinu da upravlja teretanom

Autor: DK

ČAGLIN – Nakon dužeg čekanja dobili smo tražene informacije iz općine Čaglin vezane za korištenje male sportske dvorane u kojoj su postavljene sprave za fitnes gdje djeluje teretana. Kupnja sprava za fitnes izazvala je mnogo prijepora u bivšem sazivu Općinskog vijeća kada su vijećnici optuživali bivšeg načelnika Ivana Đurinu za trošenje proračunskog novca.

Sve te sprave su kupljene, prema svemu sudeći, “pod velom tajni” koja je tek sada razotkrivena kada je redakcija pozega.eu portala uspjela doći do tražene dokumentacije. Općina Čaglin je krajem rujna 2014. godine kupila opremu za fitnes u tvrtci Color trgovina u Požegi koju je zajedno s PDV-om platila 10.454,78 kuna. Prema “nečijoj procjeni” kupljena oprema je bila nedostatna za teretanu pa je “zbog viška” financijskih sredstava u proračunu općine Čaglin u listopadu 2014. godine kupljen još jedan dio rabljene opreme za fitnes od tvrtke Gymnasium iz Slavonskog Broda, a plaćena je 38 tisuća kuna uključujući PDV. S pravom se naši sugovornici u čaglinskom kraju pitaju zar taj iznos od gotovo od 50 tisuća kuna nije mogao biti pametnije utrošen, a ta sredstva, kako neslužbeno doznajemo, nisu bila planirana u proračunu što je kasnije bilo stavljeno u rebalans, no to nije prihvatilo Općinsko vijeće. Za kupljenu opremu nije donesena nikakva odluka što potvrđuje pismena informacija dobivena u općini Čaglin.

Kupljena oprema se nije korisila gotovo dva mjeseca jer tadašnji načelnik Ivan Đurina nije znao što i kako dalje s tim spravama. Odluka je “pala” i pismeno donesena 19.prosinca 2014. godine u kojoj se navodi da se na privremeno korištenje zajedno sa opremom daje mala i velika sportska dvorana koje čak nisu još službeno otvorene! Kome? Nije poznato niti vidljivo u odluci! U odluci je reguliran i financijski iznos korištenja dvorane, ali nije poznato da li je taj iznos s PDV-om ili bez, a nije navedeno tko će i na koji način naplaćivati korištenje dvorane.

Slijedi još jedna odluka, 24.prosinca 2014. godine, kojom tadašnji načelnik Ivan Đurina imenuje za privremenog voditelja teretane i to nikoga drugoga već svoga sina Josipa Đurinu, a on bi to obavljao volonterski. Sada je poznato tko će upravljati teretanom, a i dalje je nepoznanica tko zapravo upravlja velikom i malom dvoranom. Nije poznato da li su sklopljeni međusobni ugovori o volontiranju niti je poznato na koji su način određena druga prava i obveze. Tko prima uplate, kada ih polaže i na koji žiro račun, da li imenovana odgovorna osoba ima sva potrebita uvjerenja i potvrde da može raditi te poslove kako bi sve to bilo na siguran način što je potrebno i zakonom regulirano.

Mnogo je nedorečenosti i nejasnoća, a može se slobodno reći i nezakonitosti u svemu navedenom, pa se može očekivati reakciju aktualne povjerenice Vlade RH na kojoj je jedinoj trenutna odgovornost za zakonito funkcioniranje općine, a sigurni smo da ona neće dozvoliti bilo kakva pogodovanja, nedorečenosti i ne poštivanja zakonskih odredbi.

Svakako je potrebno procijeniti i zakonitost donesenih odluka iz kojih nisu vidljive one najbitnije odredbe, tko je za što zadužen i odgovoran ako se nešto dogodi prilikom vježbanja, jer bi te poslove trebala obavljati educirana i osposobljena osoba sa pravovaljanim ugovorom.

Kako će se dalje situacija odvijati i hoće li se u nadzor nad zakonitosti rada uključiti nadležne inspekcije i institucije ostaje nam za vidjeti o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti javnost.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: