Biskupijski dan požeške mjesne Crkve /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA – Ususret 19. obljetnici od uspostave Požeške biskupije u Požegi je održan Biskupijski dan kojom prigodom su se okupili svećenici požeške mjesne Crkve njeni đakoni, redovnici, redovnice, bogoslovi, svećenički aspiranti vjeroučitelji, odgojitelji u vjeri te novoizabrani članovi pastoralnih i ekonomskih župnih i drugi istaknuti članovi iz župnih zajednica.

Požeška biskupija uspostavljena je 27. rujna 1997. godine na svečanom euharistijskom slavlju u Požegi kada su okupljenom mnoštvu vjernika pročitana apostolska pisma pape Ivana Pavla II. koji je utemeljio požešku mjesnu Crkvu. U toj prigodi, danas blagopokojni, kardinal Franjo Kuharić, zajedno s apostolskim nuncijem u RH Giuliem Einaudiem, sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem i mnogim drugim biskupima, zaredio je prvog požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića.

Biskupijski dan je započeo je Dvorani sv. Terezije Avilske na kojem se biskup Škvorčević obratio svim nazočnima naglasivši kako se svima obraća osjećajima dubokog zajedništva koje će očitovati i ostvariti u Katedrali euharistijskim slavljem, izvorom i vrhuncem života mjesne Crkve.

-Poznato vam je da se za dva dana, idućega 27. rujna napunja 19 godina i započinje 20. obljetnica kako je po odluci sv. Ivana Pavla II. uspostavljena naša Požeška biskupija i započela svoj povijesni hod pod geslom ‘Krist, danas i uvijeke’! Sazvali smo tradicionalni Biskupijski dan i pozvali na njega sve one kojima je uz zaređene službenike – biskupa, svećenike i đakone – povjerena određena služba u našoj Biskupiji, kako bismo Bogu zahvalili za dar pripadnosti jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi u svojoj požeškoj mjesnoj Crkvi – rekao je biskup Škvorčević koji naglasio kako želi nakratko svrnuti pogled na minulu pastoralnu godinu i provjeriti što se u njoj ostvarilo, da bismo se okrenuli k započetoj pastoralnoj godini, u kojoj ćemo sve programe usmjeriti na svetu euharistiju oko koje se okuplja i od koje živi Crkva te se pripravili za naš biskupijski euharistijski kongres koji se održava svake desete godine – rekao je između ostalog msgr.dr. Antun Škvorčević.

Nakon zajedničkog susreta sastale su se pojedine skupine koje su razmatrale povjereno poslanje unutar župnih zajednica iz kojih su došli.

Vrhunac susreta bilo je svečano euharistijsko slavlje u Katedrali koje je predvodio mjesni ordinarij, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot