Ako birokracija počne brinuti o poduzetništvu biti će to veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu

Autor: DK

POŽEGA -Na početku ove godine razgovarali smo sa najvećim požeškim gospodarstvenicima o reformama Vlade RH i njihovom odrazu na gospodarstvo, potrebi otvaranja Poduzetničke zone u Požegi i što će to otvaranje donijeti za grad i okolinu, te suradnji sa gradom Požegom.

Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave tvrtke “Spin Valis“

 

– Suradnja sa gradom Požegom je bila korektna. Težnja nas gospodarstvenika je smanjivanje svih troškova pa i komunalnih jer svaki građanin RH sudjeluje u kreiranju konkurentnog izvoznog proizvoda, te svi moramo učiniti više u promjenama i prilagodbama globalnih kretanja – kaže na početku razgovora dipl.oec. Zdravko Jelčić, predsjednik uprave d.d. „Spin Valis“.

Goran Šutalo, vlasnik Color grupe

Slično razmišlja i vlasnik „Color grupe“,(koja okuplja tvrtke Color emajl , Color trgovina, Vinota, Color trasporti i  Ember kamin u RH, te Color Fire u Njemačkoj) Goran Šutalo.

-Odnosi su odlični kao i sa svim inspekcijskim službama-tvrdi Šutalo. Član uprave „Plamena“ Vinko Matijević to pak povezuje sa problemima na široj razini.

Vinko Matijević, član uprave Plamena

– Suradnja s lokalnom upravom je dosta bitna ali problemi hrvatske nekonkurentnosti su u svim sastavnicama koje djeluju na takvo stanje stvari. Mnoge stvari tek lagano pokušavamo riješiti, a njih ima stotine- istakao je gospodin Matijević.

Njihova mišljenja o potrebi otvaranja poduzetničke zone u Požegi nisu podijeljena već su praktički jedinstvena zbog razvoja i budućnosti ovog kraja posebice rasta zapošljavanja.

– Ako birokracija počne brinuti o poduzetništvu biti će to veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. U tom smisli vidimo ulogu i poduzetničke zone – kazao je V. Matijević. Goran Šutalo  smatra to dobrim potezom jer sadašnja Industrijska zona nije ono što Požegi treba ponajprije zbog visoke cijene četvornog metra zemljišta.

-Kroz poduzetničku zonu uvjeti za kupovinu zemljišta moraju biti stimulativni, to bi bilo pogodno za sve ulagače osobito za mlade- riječi su gospodina Šutala. Pomake očekuju i u „Spin valisu“.

– Kratkoročno, stvaranje poduzetničke zone za Spin Valis d.d. neće imati neki bitan pozitivan učinak, dugoročno vjerojatno da. Središnja država, ali isto i lokalna država (grad, županija) moraju definirati ključne strateške točke, ciljeve i pravce razvoja- naglašava gospodin Jelčić i dodaje da otvaranje zona bez definiranja ciljeva neće dati puni i pravi efekt.

Na kraju nova vlast na državnoj razini, ponajviše Vlada RH, najavila je niz promjena u gospodarstvu, fiskalnoj politici i javnoj upravi. Među tim vijestima su i reforme, ponajprije porezna. Kako sve to vidi ovdašnje gospodarstvo?
   
– Porezna reforma ne može biti cilj, već samo sredstvo u rješavanju nagomilanih problema, a proizvodnja, izvoz i investicije moraju biti u fokusu nove Vlade ako želimo trajni rast.Proizvodne investicije i izvoz imaju najveći učinak na rast, multipliciraju zaposlenost i kreiranje radnih mjesta, stoga mi gospodarstvenici očekujemo daljnje reforme i to:javne uprave, pravosuđa, obrazovanja,mirovinskog sustava i zdravstva- rekao je na kraju predsjednik uprave „Spin Valisa“ Z. Jelčić dodavši da sama proizvodna reforma neće dinamizirati gospodarstvo, ona je dobra i treba je podržati, ali nije dovoljna.

Razmišljanja u „Plamenu“ su nešto drugačija i tvrde da je svako smanjenje porezne presije  dobro.

-Glavnina se ipak reformi odnosi na individualna primanja i nekoga rasterećenja gospodarstva nema. Da bi porast osobnih primanja imali i oni koji nisu plaćali porez na dohodak do sada Plamen je tim radnicima povećao plaće što će nas koštati oko 1,5 milijun kuna- zaključno kaže član uprave ove tvrtke Vinko Matijević.

U „Color grupi“ pozdravljaju svaku reformu koja ima pomaka na bolje, no kažu da su očekivali više od onog što je najavljeno jer tvrde da rasterećenje poreza na dobit nije nešto značajno jer su u ovoj tvrtki dobit do sada ulagali u proizvodnju.

-Zadovoljan sam da mojih 550 radnika na ista brutto primanja imaju veće netto osobne dohotke – istakao nam je na kraju vlasnik „Color grupe“ Goran Šutalo, kojemu se kao i ostaloj dvojici sugovornika zahvaljujemo na razgovoru i suradnji.

/Foto naslovnica: Ilustracija/

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: