Bira se Vinska dama i Vinski gospodin hrvatske scene – ima li tu mjesta za osobe iz vinorodne Zlatne doline?

Autor: Jelenko Topić

Izbor Vinska dama i Vinski gospodin hrvatske scene koji se priprema kao novost u nas bit će veliko osvježenje u vrijeme kada uglavnom slušamo o otkazivanjima različitih društvenih događanja ili njihovom virtualnom održavanju. No, da bi se zaslužilo ovu titulu, iza sebe ipak treba imati niz evenata, medijskih istupanja i utjecaja na određenu publiku. Imajući u vidu da je Zlatna dolina jedan od najpoznatijih vinorodnih krajeva u našoj zemlji može se očekivati kandidiranje ovdašnjih vinara i vinarki za ovu prestižnu titulu.

Oni posljednjih godina sve više postaju dio jet seta, ili po naški rečeno više klase i otmjenog društva,, naglašavaju u G.E.T. Reportu medijskoj platformi istoimene Udruge što je skraćenica za gastronomiju, enologiju i turizam), koja je organizator ovoga izbora.

-Prati ih se kamo izlaze, koje restorane posjećuju, njihove riječi imaju težinu, određeni krugovi prate njihov modni izričaj ili da to kažemo ukratko – vinari i vinarke, htjeli ili ne htjeli, postaju medijske osobe. Smatramo da je to dobro – tvrdi Tomislav Stipolšek,  predsjednik udruge G.E.T., dodajući kako oni na taj način postaju svojevrsni ambasadori hrvatskog vina.

-U želji da istaknemo ljude koji su prepoznali vrijednost takve situacije, organizirali smo ovaj izbor, a možda najjači motiv je da one, koji to još nisu prepoznali, uputimo u pravom smjeru. Ocjenjivat ćemo stil, karizmu, javne nastupe, ‘ono nešto’, tzv. X faktor, komunikativnost, ali i vina”-kaže nadalje.

Pitate se, kako do titule, ili, na koji način nekome je priskrbiti?

Izbor je pokrenut na Facebook grupi “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” gdje je uredništvo predložilo svoje kandidate. Publika ima mogućnost nominirati osobe po svojem izboru, a već ih je sada Više od 60.

Nominacija se obavlja tako da se na spomenutoj FB grupi objavi fotografija osobe koju se predlaže, uz njezino ime i prezime, vinariju i funkciju, izvor fotografije kao i razlog za nominaciju. Predložena osoba može biti vinar ili zaposlenik vinske kuće vidljiv javnosti. Rok za nominacije je 30. rujan ove godine, a u  završni izbor će ući deset muških i deset ženskih osoba s najviše lajkova. Nakon toga kreće glasanje, od 1. do 31.listopada publika za svoje, a žiri za svoje favorite.

Članovi žirija su različitih zanimanja, no redom poznavatelji vina i vinske scene, a dolaze iz svijeta mode, umjetnosti i komunikacija. Uz Stipolšeka, to su Sanja Muzaferija, Suzy Josipović Redžepagić, Vlatka Vužić, Andreja Pančur, Dijana Grgić, Vedrana i Giuliano Dodig, Ronald Braus, Slobodan Kadić i Rene Karaman. Kadić je novinar sa ovih prostora jer je živeći u Požegi pisao za Večernji list i Glas Slavonije, pa je dobar poznavatelj ovdašnje vinske scene.

-Vinari su očito dovoljno javne osobe da pobude znatiželju publike kod ovakvih događaja. Naravno, neki su iskočili više, neki manje, ali to je stvar opće medijske prisutnosti”, kaže ovaj turistički novinar čija udruga i u vrijeme koronakrize održava event “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”, osmišljen za manji broj ljudi, zbog čega ga nije teško organizirati i istovremeno se pridržavati epidemioloških mjera.

Više iz kategorije