Bilo bi dobro da se od zakupa Baške može urediti barem pola neke ulice u gradu

Autor: D.K.

POŽEGA – Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Požege koja je bila tematska samo s jednom točkom dnevnog reda i to vezana za tvz. Dječje odmaralište Baška donesen je samo Zaključak o raspolaganju tim odmaralištem. U Zaključku je navedeno kako će grad Požega u roku od 30 dana od stupanja na snagu tog dokumenta napraviti detaljni pregled objekta i o tome sačiniti zapisnik te izraditi elaborat potrebnih ulaganja. U Zaključku je također navedeno da će grad Požega „razmotriti mogućnost“ osnivanja trgovačkog društva i projekciju troškova osnivanja i rada tog društva u vlasništvu ili suvlasništvu Grada.

Nakon gotovo dvosatne sjednice Gradskog vijeća ništa se nije spektakularno desilo, a neki su vijećnici prokomentirali „tresla se brda, rodio se miš“.  Na sjednici nisu bili nazočni vijećnici iz redova SDP-a.

Kao predlagatelj Zaključka predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić obrazložio je isti navodeći kako je i od prije svima poznata tema o kojoj će se razgovarati te da je njegov stav bio poznat od samog formiranja sadašnjeg saziva Gradskog vijeća jer želi da svi vijećnici iznesu svoje prijedloge kako bi se dale smjernice gradskoj upravi kako i na koji način raspolagati tim objektom.

-Tražim od vijećnika da se prekine dosadašnja praksa, a to je seljenje u vlasništvo tog objekta od jednog zakupca do drugog što je dovelo da tijekom niza godina da opada broj Požežana koji koriste to odmaralište i treba reći da to više i nije dječje odmaralište što i nije po broju onih korisnika iz Požege koji tamo idu. Već dugi niz godina grad Požega više niti ne upravlja tim odmaralištem – rekao je Smolčić koji je pozvao vijećnike da u daljnjoj raspravi o tome razgovaraju.

U prvotom Zaključku navedeno je da se Gradsko vijeće protivi bilo kakvom davanju u zakup ili bilo kojem drugom obliku davanja tog objekta u zakup nekoj pravnoj ili fizičkoj osobi.

-Nakon isteka ugovora koji je potpisan 2011. godine tražim da se napravi detaljan uvid svih onih radova koji su izvršeni te da se taj zapisnik prezentira od strane gradonačelnika – dodao je Smolčić i naglasio kako je osobno nezadovoljan na koji se način tim odmaralištem upravljalo te da treba osmisliti model na koji način grad Požega može upravljati tim objektom.

Gradonačelnik Neferović je rekao kako mu je drago što je sjednica na takav način sazvana izražavajući žaljenje što nema vijećnika iz redova druge političke opcije koji su također članovi Gradskog vijeća. Gradonačelnik je, kako je rekao, odmah je u startu korigirao i rekao kako zakupaca, misleći na odmaralište u Baškoj nikad nitko nije niti bio.

-Posljednji ugovor je bio o davanju tog objekta na korištenje. Mislim da je zakup jedna stvar, a ugovor o davanju na korištenje bez ikakvih međusobnih financijskih obveza je sasvim nešto drugo. Na to sam se želio elaborirati prije početka rasprave da one ne bi otišla u krivom smjeru – rekao je gradonačelnik Neferović ponavljajući da nikada nitko nije bio u zakupu objekta u Baškoj.

U nastavku sjednice predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a – HSP-a A.S. Ante Šolić je rekao kako je prije četiri pet godina otišao u Bašku da provjeri kako taj objekt izgleda kada je s njime upravljao Kamen ingrad.

-Požežani su strogo vezani za Bašku posebice iz korištenja tog objekta iz socijalne kategorije. Vremena se mijenjaju. Ugovor koji je sada na snazi pet godina vidljivo je da ga ova vlast, ovo vijeće i ovaj gradonačelnik odglasao i bio sam protiv njega. Sada smo došli u situaciju da pokušamo na jedan drugi i bolji način riješiti pitanje Baške – rekao je Šolić.

Klub vijećnika HDZ-a – HSP-a A.S. je razmotrio raspisani natječaj na kojem sve nije dobro definirano te da su greške u natječaju vidljive jer u jednom natječaju nije uvršteno da će investitoru biti priznato ulaganje dok u drugom je, i to u gradonačelnikovoj Odluci. Iz tog razloga su vijećnici došli do zaključka da raspisani natječaj treba poništiti.

-Dogovorili smo da se gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća sastanu i da o novom prijedlogu Zaključka kojeg će nam se prezentirati i da se dokaže da ovdje nema nikakvih zakulisnih radnji i kriminala. Ovi mladi i pošteni ljudi nekad se zalete i brzo reagiranju, ali nisu lopovi – dodao je Šolić izražavajući mišljenje da gradu treba vratiti upravljanje nad Baškom i pokušati stvoriti tvrtku za upravljanje tim objektom, a ako to ne bi išlo onda bi se trebalo ići na davanje tog objekta u zakup.

Raspisani natječaj za davanje objekta u Baškoj u zakup gradonačelnik Neferović je sve je potanko obrazložio uz prethodno referiranje na prijedlog Zaključka kojeg je uputio predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić. Gradonačelnik Neferović osvrnuo se na prijedlog iz točke prve Zaključka u kojem je navedeno da se Gradsko vijeće protivi davanje objekta u zakup. Na kao takav zaključak se postavlja pitanje da li Gradsko vijeće za to ima ovlasti jer je jasno koje su nadležnosti iz ovlasti gradonačelnika.

-Nitko ne pomišlja o prodaji objekta u Baškoj, niti ja osobno niti je HDZ u bilo kojem trenutku razmišljao o prodaji Dječjeg odmarališta u Baškoj – rekao je Neferović.

Gradonačelnik Neferović se osvrnuo i na predložene mogućnosti u Zaključku na koji način da se upravlja odmaralištem u Baškoj.

-Da Grad direktno upravlja objektom, smatram kako se u tom slučaju  postavlja  pitanje tko su zaposlenici, da li bi oni imali jednak zaštićeni radno-pravni status kao i ostali zaposlenici gradske uprave te po kojoj osnovi će oni raditi i što kad sezona završi. Dakle, ta formulacija  mi nije do kraja jasna – dodao je Neferović i naglasio kako se terminološki mora razlučiti da to više nije odmaralište već da je to prenoćište, to su sobe s doručkom.

Neferović je iščitavao iz prijedloga zaključka da bi neko novo trgovačko društvo bilo sputano u svom poslovanju na način da bi se izvan  društva nametale cijene usluga koje čine njegovu osnovnu djelatnost, a koje bi prioritetno bile niže od tržišnih kako bi se  zadovoljile potrebe određenih socijalnih skupina.

-To bi utjecalo na poslovanje samog društva i mogućeg ostvarenja dobiti što bi bilo u suprotnosti s čl.1 Zakona o trgovačkim društvima. Ne znam na koji način bi to bilo provedivo. To je kod mene dvojba, a posebno i za Javnu ustanovu za upravljanje sportskim objektima koja je primarno osnovana za održavanje sportske infrastrukture – rekao je Neferović koji je pojasnio zbog čega je išao na natječaj i kao takav Povjerenstvu predložio.

O tome kada se govori da treba biti socijalno osjetljiv i da se objekt u Baškoj treba dati djeci, umirovljenicima i drugim ciljanim skupinama te iskorištenosti tog objekta Neferović je iznio podatke da je od 2011. do 2015. godine iz socijalnog programa grada Požege u Baški ljetovalo je samo 76 djece, 211. 18, 2012. 14, 2013. 11, 2014. 11 i 2015. 22 učenika. Što se tiče djece vrtičke dobi 2012. 20, 2013. 16, 2014. 15 i 2015. godine 14-ero djece. do 2015. Što se tiče škole tijekom ljeta niti jedna nije imala organiziran dolazak.

Neferović je rekao i da dok je god u gradu Požegi i jedan metar neasfaltiranih ulica, nogostupa, neuređenih javnih površina da neće bez detaljne studije ulaganja u objekt i bez svih troškovnika i procjena što je potrebno od ulaganja u inventar i opremu ići u „turističku avanturu“ i nešto ulagati u objekt u Baškoj.

Duže izlaganje o Baškoj imao je nezavisno vijećnik Miro Rašić koji je rekao kako je puno toga rečeno i da se u većini slaže s gradonačelnikom Neferovićem.

-Moram se ovdje osvrnut i na predsjednika Gradskog vijeća jer snosite jedan dio odgovornosti u smislu poticanja ove teme jer se ova tema trebala pokrenut 2013. godine što ste i najavljivali. Očekivao sam da ćemo mi na jednoj od prvih sjednica u ovom sazivu razgovarati o Baškoj. Ovo mogu shvatiti samo kao početak skupljanja političkih poena za buduće izbore. Postoje činjenice da je država i lokalna uprava slab gospodar iz kojeg se i razloga sve što se može daje u privatne ruke, zakupe, najmove i sl. Baška je jedan biser kojeg Požega ima. Sumnjam da bi bilo koja osoba iz Požege odavde mogla upravljati Baškom. Najtransparentnije je dati u zakup, ali mora biti tijelo koje će pratiti upravljanje Baškom jer imamo situaciju da to do sad nije napravljano. Ono što je bilo bilo je i zato sve molim da se ne vraćamo na bivšu vlasti. Ako netko zna nešto da je netko mutio zna se gdje su institucije kojima se to prijavljuje. Mi na sjednicama trebamo rješavati probleme, a ne prepuvacavati se preko medija. Bilo bi dobro da se od Baške može svake godine riješiti barem pola ulice – rekao je Miro Rašić.

Gradsko vijeće predložilo je Povjerenstvu za zakup poslovnog prostora da razmotri mogućnost poništenja Javnog natječaja kojim se prenoćište u Baškoj željelo dati u zakup na određeno vrijeme. Iako kao takav Zaključak nije obvezujući, gradonačelnik Vedran Neferović složio se s time i uzeo sve predloženo na razmatranje.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot