Bespovratni milijuni za dječje vrtiće: Pleternici za dogradnju 7,5 – Kaptolu 6,3, a Kutjevo očekuje pozitivnu odluku za 7,5 milijuna kuna

Autor: D.K.

Bez imalo pretjerivanja može se reći kako je grad Pleternica isključivo svojom domišljatošću uz budno praćenje svih natječaja uspio osigurati financijska sredstva za sto postotno financiranje dogradnje dječjeg vrtića. Dogradnja dječjeg vrtića je neophodna jer određeni broj djece čeka kako bi mogla biti primljena, za što trenutno nema dovoljnog kapaciteta u vrtićkim skupinama zbog nedostatka prostora.

Grad Pleternica je prošao administrativnu provjeru, u Agenciji za plaćanje, što govori da može očekivati isplatu od 7,5 milijuna kuna za prijavljeni projekt dogradnje vrtića. Projekt dogradnje vrtića je vrijedna nešto više od devet milijuna kuna za koji će biti ovih dana kompletirana sva potrebna dokumentacija kako bi se moglo početi s radovima na dogradnji. Za izvođenje radova na dogradnji proveden je javni natječaj i izabran izvođač radova.

Razliku sredstava, do nešto malo više od devet milijuna kuna, grad Pleternica je na sebi svojstven način osigurao kroz jedan drugi, prethodni natječaj, kojeg je bilo raspisalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, preko kojeg je osigurano 1,5 milijuna kuna. Kroz ta dva natječaja grad Pleternica osigurao je dostatna nepovratna sredstva za kompletnu dogradnju dječjeg vrtića.

-Svaki dan očekujemo izdavanje građevinske dozvole za dogradnju dječjeg vrtića. Sredstva su osigurana tako da možemo početi s radovima. Prethodno smo proveli postupak javne nabave za izvođača radova koji je i izabran – prokomentirala je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić dodajući kako to neće biti jedino novo gradilište na području grada Pleternice s početkom 2019. godine.

-Uz postojeće četiri gradilišta, na kojima se izvode radovi, Trgu bećarca, Multimedijalne dvorana, Srednje škole te E inkubatora očekuju se radovi početkom godine pa nadalje na uređenju sportskog objekta u Kuzmici u vrijednosti nešto više od 600 tisuća kuna, zatim na uređenju Društvenom domu u Blacku, koji se radovi procjenjuju da će biti oko 300 tisuća kuna, a u pripremi je i postupak javne nabave za uređenje Centra za hrvatske branitelje – dodala je gradonačelnica Jozić.

Razloga za zadovoljstvo ima i općina Kaptol koja je također prošla administrativnu provjeru i dobila odluku o prihvatljivosti, u Agenciji za plaćanje, što također govori da može očekivati isplatu za izgradnju dječjeg vrtića i to 6,33 milijuna kuna.

Podsjetimo, općina Kaptol tijekom 2016. i 2017. godine uložila je gotovo 120 tisuća kuna vlastitih sredstava te izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića u Kaptolu, na lokaciji neposredno iza zgrade Općine, s ulazom iz Češke ulice. Vrtić je bruto površine nešto malo manje od 500 m² i predviđen je za dvije odgojne skupine sa svim potrebnim prostorijama za rad ovakve ustanove. Proračunska vrijednost projekta oko pet milijuna kuna bez PDV-a. Polovinom siječnja 2017. godine ishodovana je građevinska dozvola tako da nema nikakvih prepreka da se započne s radovima po odabiru izvođača radova i dobivanju bespovratnih sredstava.

U iščekivanju odluke o odobrenju bespovratnih sredstava je i grad Kutjevo za izgradnju novog dječjeg vrtića. Sva je dokumentacija poslana, a dostavljena je i dopuna dokumentacije, prema riječima gradonačelnika Budimira, koja je tražena tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema što se tiče odobrenja.

– Još uvijek nismo dobili odluku o prihvatljivosti projekta ali ju očekujemo jer nema razloga ne prođemo na tom natječaju. Poslali smo i dopunu koju su tražili tako da smatram da je sada stvar samo administracije kada ćemo dobiti prihvatljivu odluku. Vrijednost našeg projekta izgradnje vrtića je oko devet milijuna kuna, a trebali bi dobiti 7,5 milijuna bespovratnih sredstava. Svakodnevno pratimo po nekoliko puta objave prihvatljivosti odnosno je li objavljeno odobrenje za prijavljeni projekt koji nam je od velike važnosti. Moram napomenuti kako smo od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili potrebita sredstva, oko 100 tisuća kuna za izradu i ishodovanje potrebite dokumentaciju koju smo i dobili – rekao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir koji s velikom nervozom očekuje objavu rezultata o prihvatljivosti prijavljenog projekta ne male financijske vrijednosti.

Izmjenom Natječaja za provedbu projekta ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” povećan je ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore s milijardu kuna na ukupno 1,362 milijarde kuna, a svrha je povećanje raspoloživih sredstava u Natječaju za projekte iz Sektora dječjih vrtića s 500 milijuna kuna na nešto više od 862 milijuna kuna, kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za sve korisnike koji su se prijavili u Sektoru dječjih vrtića. Naime, za projekte u Sektoru dječjih vrtića zaprimljeno je 159 zahtjeva za potporu s ukupnim iznosom tražene potpore od 862.147.808,53 kuna. Iz tog razloga svi prijavljeni projekti koji su imali potpunu i potrebnu dokumentaciju trebaju proći i biti odobrena tražena bespovratna financijska sredstva do 7,5 milijuna kuna.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot