BERBA VINOGRADA U BIŠKUPAČKOM KRAJU PRI ZAVRŠETKU: Graševina spremljena u podrume /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Nekoliko smo berbi vinograda u kutjevačkom i požeškom kraju pratili i o tome pisali. Na red je došao i biškupački kraj gdje su se ubirali slasni grozdovi od kojih se očekuje vrhunska kapljica vina. Iako su meterolozi najavljivali, kišu ona je izostala prošli vikend. To je pogodovalo poljoprivrednicima pa tako i vinogradarima za ubiranje ljetine. Vinogradari biškupačkog kraja brali su zadnje čokote graševine. Žamor i pjesma berača čula se na južnim obroncima Papuka od Drage preko Biškupaca do Škomića. 

Poznati vinogradar i podrumar Marin Jogun iz Tornja gospodari s nešto više od pet hektara vinograda. Bere od počeka rujna s nekolicinom rabotara iz sela. Ovaj bi posao obavio i prije ali je teško naći sezonaca. Zbog toga su i dnevnice berača nešto veće nego prijašnjih godina. Za berbu narednih dana je ostala samo crna sorta. Prinosi su jako dobri, slador visok, kiseline skladne. Botritis je veći što se dobrim podrumarenjem može iskorisiti i dobiti vina posebnog okusa. Sve ukazuje da će vina iz ovogodišnje berbe biti izuzetno kvalitetna.

Vinko Jagečić iz Biškupaca ima manji vinograd od šest stotina čokota. U berbi se okupilo dvadesetak berača, Vinkovih prijatelja i rodbine. Iako su prinosi izuzetno veliki, gotovo nezapamćeni, berba je bila gotova prijepodneva. Potom ručak i veselje. Za Vinka problemi, vinskih posuda u podrumu je premalo za tako veliki urod. Mobitel je spasonosno rješenje. U selu za posudbu nalazi nekoliko rosfrajnih bačvi koje jamče veće količine vina od onih planiranih. Dakako naći će se oni koji će to uredno u umorna tijela pospremiti u nekim od različitih prigoda.  

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: