Berba ranih sorti za mlado vino koje će se kušati na blagdan sv. Mihovila

Autor: D.K.

Na lokaciji iznad naselja Biškupci ubiranjem ranih sorti započela je ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Ivice Tomića zvanog Đurađ. Riječ je o nekoliko stotina kilograma sauvignona, muškat otonela i pinota crnog koji su se nalazili u nasadu graševine. Kako je prošlogodišnje vino na izmaku ovo mlado vino bit će za potrošnju krajem rujna i piti će se i na svetkovini sv. Mihovila. Tada se na kirvajskom slavlju Tomićevih okupljaju brojni uzvanici. U njemu će uživati gazda Đurađ koji u šali kaže da je to vino za njegovu dušu i da paše uz pečeno kestenje.

U berbi, koja je trajala kratko, okupila se nekolicina berača, uglavnom rodbina i prijatelji. Potom je uslijedilo rebranje i prešanje grožđa. Berače je Ivicina supruga Željka dočekala ručkom. Popila se i pokoja čaša više prošlogodišnje graševine pa nije izostala i pjesma.

Tomićevi gospodare s oko tri hektara vinograda od čega je na više od dva najzastupljenija graševina. Tu su i crne sorte zweigelt i alikante te nešto manje drugih sorti. Vinogradi su smješteni na južnim osunčanim pozicijama Papuka na potezu od Biškupaca do Drage.

Idućeg vikenda Ivica planira berbu crnih sorti a za petnaestak dana i graševine. Grožđe je dobro rodilo, očuvano je od bolesti, a zahvaljujući sunčanim i toplim danima sladori su iz dana u dan sve veći. Tako će se i naredne godine kod Tomićevih piti vrhunska vina.

Foto: D. Mirković [FAG id=280021]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88