Berač grožđa značajno smanjio troškove u proizvodnji koji zamjenjuje 50-ak radnika /FOTO/

Autor: D.K.

Berba grožđa kod Dinka Vojaka završena, je znatno prije nego prijašnjih godina. U tome mu je pored povoljnih vremenskih prilika krajem rujna i početkom listopada pomogao samohodni berač grožđa koji je kupio krajem prošle goodine. Riječ je o kvalitetnom polovnom stroju francuske proizvodnje. Zamjenjuje gtovo pedesetak berača. Ovaj mu je stroj omogućio da branje tempira u najpovoljnijim agrotehničkim uvijetima, kada je odnos sladora i kiseline najskladniji.

Posao počinje u jutarnjim satima kada je grožđe hladnije čime izbjegava burno vrijenje mošta što je preduvijet za proizvodnjz vrhunskog vina.

Najbitnije je da su troškovi branja znatno manji. Odlazak mladih i onih malo starijih u inozemstvo neminovno je doveo do nedostatka radnika i povećanja cijene dnevnica rada u vinogradima. Rješenje tu Dinko vidi u mehaniziranju što većeg broja radnji. Tako je uz pomoć EU fondova kupio novi vinogradarski traktor.

Kako je vinogradarska oprema enormno skupa odlučio se i za vlastitu inovaciju i proizvodnju. Sam je proizveo predrezač za rezidbu loze i prikolicu za grožđe. Mehanizirao je i druge radnje u berbi i preradi grožđa i mošta. Tako ovaj veliki posao Dinko obavlja uz oca Josipa i punca Mirka Palijana.
Osim u na Sokolovcu iznad Požege, Dinko vinograde ima i na Škomiću pokraj sela Toranj i u Dragi i to više od 30 tisuće čokota. Podrum mu je u Požegi.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek