Pjevačica “slasnih” bećaraca baka Kata Lutkeimer iz Pleternice proslavila 66. rođendan (FOTO)

Autor: D.K.

DSC_1022PLETERNICA – Baka Kata, Katarina Lutkeimer iz Pleternice, zvana Mica široj javnosti poznata „bećaruša“ – pjevačica „slasnih“ bećaraca jučer je proslavila svoj 66. rođendan kojim su joj povodom njeni susjedi sa Ivandvorskog naselja priredili malo iznenađenje.

Tako su „bab Katini“ susjedi, obitelji Odvorčić, Vidmar, Veletić, Bošnjak, Lombar i Grgurić pozvali harmonikaša Stipu Kovačevića iz Frkljevaca te su se jučer pridveče zaputili iz kuće Tomice Veletića svirajući i pjevajući hodajući kroz ulicu prema kući bake Kate. Pretpostavljala je baka Kata da joj susjedi nešto spremaju ali nije znala koje je iznenađenje čeka. Kad je vidjela da joj u dvorište dolaze susjedi s harmonikašem ali i novinarima vidno uzbuđena nije mogla odmah ne zapjevati u dvorištu svoje „slasne“ bećarce, pa je tako odmah jedan uputila harmonikašu „Oj sviraču s malim alatom, nahrani ga malo koncentratom“, na što joj je harmonikaš Stipa kroz bećarac odgovorio „Dabogda se privrnula na me prevrnula prikolica puna udovica“.

Prije ulaska u kuću baki Kati su stavili krunu na glavu jer ju susjedu drže da je kraljica bećaraca, a okitili su je i lentom na kojoj je ispisano „Naša kata prava majstorica postala je bećarca kraljica“.

Darivanju nije bilo kraja pa je tako prije zdravice baka Kata uz cvijeće i druge poklone dobila pomalo zanimljiv poklon zamotan u prozirni celofan na što je ostala jako iznenađena kad je vidjela da je dobila svijeću u obliku muškog spolovila.

Baka Kata nije skrivala svoje oduševljenje i veselje. Bila je prava domaćica pa je uz pjesmu nudila pićem sve one koji su joj došli u kuću. Kad je vidjela našeg foto reportera Duška Mirkovića nije mu mogla ostati dužna sa pjesmom pa je i njemu zapjevala „Aj što bi tebi dala baka Kata, ali nemaš ti muškog alata“.

Druženje u Ivandvorskom pleterničkom naselju, točnije u ulici I.G.Kovačića može biti primjer i drugima, ali ipak baka Kata ima svoje posebnosti koja gotovo 40 godina živi kroz i za pjesmu odnosno bećarac što ju drži vedrom i veselom osobom. Ispjevala je brojne bećarce i zabavila mnoge znane i neznane što će koliko smo mogli zaključiti i nastaviti u budućnosti.

Živa nam i zdrava baka Kata bila, još mnogo bećaraca otpjevala i puno njih time razveselila.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije