Bećarski sin sa bogatim glazbenim opusom, koji voli Požegu

Autor: Jelenko Topić

 

GRADIŠTE(ŽUPANJA)/POŽEGA – Velikim koncertnim spektaklom “Šimunovo u Lisinskom” legendarni pjevač tamburaške glazbe Šima Jovanovac proslavio je 50 godina svoje bogate glazbene karijere. Istoga dana slavio je i imendan, a koncert  sa 40 pjesama dodatno su začinili glazbeni gosti: Tomislav Bralić i klapa Intrade, Kićo Slabinac, Kristali, Džentlmeni, Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Stjepan Jeršek Štef, Cecilija, Ženska pjevačka skupina Đakovčanke, Muška pjevačka grupa Lipa, KUD Željezničar iz Osijeka, te Mate Bulić i Miroslav Škoro.

Šima  Jovanovac – bećarski sin, Šokac koji se već više od četvrt stoljeća bavi glazbom, a obogatio ju je ne samo kao autor tamburaških skladbi  koje su toliko ušle u srce i dušu štovatelja lijepe pjesme, da su postale evergrini hrvatske glazbe, već i kao osnivač Festivala domoljubne pjesme Brodfest,  te kao njegov umjetnički ravnatelj pod čijom se dirigentskom palicom o Hrvatskoj  i Hrvatskoj pjeva na svim narječjima Lijepe naše. Rođen je 29.siječnja 1952.godine u Gradištu kraj Županje , gdje u nižim razredima čini prve glazbene korake u tamburaškoj sekciji .U višim razredima osnovne škole kao i gimnaziji usporedno svira u tamburaškim orkestrima i pop grupi Crveni makovi.Prve skladateljske radove javno kao kantautor izvodi u vrijeme srednje škole u Županji .

Danas je rijedak pjevač, predstavnik šokačkog slavonskog melosa, plodan skladatelj, te jedan od vođa i utemeljitelja tamburaškog pokreta. Šima Jovanovac  je i osnivač prve producentske kuće u Slavoniji u kojoj su svoje prve korake napravili svi oni koji u svijetu tamburaške glazbe nešto znače (Zlatni dukati , Kristali, Romanca, Slavonske lole, Viktorija Kulišić – Ðenka  i drugi), a kasnije i izdavačke kuće Multi music media, koja je pokrenula i prvi ( a po našim spoznajama) za sada i jedini list za tamburaše simboličnog naslova -“Tambura”. Pored ovoga prvi je Šima i u još nečemu što je, poput svega što je ovaj svestrani čovjek radio, odškrinulo vrata i olakšalo put svim onima koji se bave tamburaškom glazbom. Naime, izdao je prvi tamburaški CD na svijetu koji je svjetlost dana ugledao 1992. godine. Te godine je Šima zajedno sa tamburaškim sastavom “Kristali” u mjesec i pol dana održao niz koncerata u Kanadi i tom prigodom prikupio značajna sredstva za ljude u domovini, a sa ovom tradicijom nastavlja ne samo tijekom već i nakon završetka Domovinskog rata  ( spomenimo višestruke akcije u Kanadi sa Fondom Slavonia od koje izdvajamo onu za postradale ročnike iz ogulinske vojarne, kao i australsku akciju društva Sveti Bono Vukovar uz stotine drugih sa kolegama u Hrvatskoj i u svijetu). Šima je i jedan  od osnivača Hrvatske glazbene unije koja okuplja sve glazbenike u Hrvatskoj. Gotovo je nemoguće nabrojati sve čime se bavi. No, sve se svodi na jedno. Ostati svoj i činiti sve za promociju kraja iz kojeg dolazi, za promociju tambure i izvorne glazbe. U tom kontekstu treba posmatrati i albume koji su uvijek bili na temeljima narodnih vrela, uvijek uvažavajući, ali i nikada ne popuštajući pred naletima raznoraznih “glazbenih novih valova”. Nastupio je, nastupa i često je nagrađivan na narodnim i tamburaškim festivalima. Iza njega su mnogobrojne turneje diljem svijeta. Čovjek je kojeg dijaspora nosi u srcu kao što i on Naše ljude razasute diljem svijeta za koje je napisao mnogobrojne uspješnice. Nosi status umjetnika i odlikovanje za izuzetne doprinose u kulturi  – orden Danice sa likom Marka Marulića.

Objavljeno mu je petanestak albuma, a dobitnik je i uglednih priznanja i nagrada kao što su Domagoj(Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata Podravke), Mega Muzika Fender Awards- Priznanje za izniman doprinos razvoju hrvatske pop, rock i country glazbe, te mnoge druge.

-Posebna ljubav me veže za Požegu koja je znala očuvati našu tradiciju i utrti put našoj novoskladanoj tamburaškoj glazbi tako da je iona široko prihvaćena ne samo u domovini već i u svijetu- kaže Šima koji često rado dođe u Požegu gdje ima mnogo prijatelja. Tu je na „Zlatnim žicama Slavonije“ iznjedrio na desetke uspješnica kao što su Pijem ja pije punica, Šokadijo sve ti je na glasu, Kec, kec kume, treba mi ruka tvoja, Ja sam bećar i mnoge druge, te osvojio brojne nagrade.

Stoga je čitateljima našeg portala i ljubiteljima tamburaške glazbe ovom prigodom čestitao Božić i uputio najljepše želje za Novu godinu.

/Foto: cmc.com/

Više iz kategorije