Baš kako je to nekad bilo: Prikaz ljepote i bogatstva pučkog izričaja na 4. Smotri dramskih pučkih igrokaza u Požegi /FOTOGALERIJA/

Tražilo se mjesto više u Gradskom kazalištu Požega gdje je održana 4. Smotra dramskih pučkih igrokaza, u organizaciji KUD-a „ Požeška dolina”. Na smotri koja je održana pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i grada Požege svoju ljubav prema dramskom izrazu, uz domaćine, pokazali su i gosti iz Slavonskog Broda, Tenje i Donje Bebrine.

Oni najmlađi do najstarijih uspjeli su kroz dramske pučke igrokaze dočarati kako se nekad živjelo, zabavljalo, igralo i plesalo uz prikaz svakodnevice iz tadašnjeg života u selima i obiteljskim domovima.

Najmlađe, djecu, oni stariji su podučili da prikažu igre i plesove kojim su nastupom vratili sjećanja kod brojne starije publike koja je nastupe budnim okom pratila i pljeskom nagrađivala svaki scenski prikaz.

Kulturno-umjetničko društvo “Požeška dolina” ove godine slavi deset godina rada i postojanja. Oni kao dokazani čuvari tradicije djeluju kroz dramsku, folklornu i tamburašku sekciju, a kako je naglasila potpredsjednica KUD-a Anita Raguž pozdravljajući nazočne, u djelovanju se drže citata Stjepana Radića: “Pomislite samo kako godi srcu kad kažeš – tako su naši stari radili”.

Uz prigodne riječi smotru je otvorio u ime požeškog gradonačelnika Darka Puljašića njegov zamjenik Ferdinand Troha.

Dramska sekcija KUD-a Požeška dolina, predvođena entuzijastom i zaljubljenikom u ikavicu Ivom Abibovićem, izvela je igrokaz “Neštriko, a uštriko”. Glasan smijeh i gromoglasan pljesak izmamili su učenici trećeg razreda OŠ “D. Cesarića” s “Dječjim igrama“.

Na 4. Smotri dramskih pučkih igrokaza nastupila je i Muška pjevačka skupina “Baće” iz Tenje, Dramska skupina “Žene s osmijehom”, Šokačka glumačka družina “Matini kripoštoli” i njihova članica Irena Matković iz Donje Bebrine, Stjepan Knežević s monologom iz “Đuke Begovića” i KUD Josip Šošić iz Tenje s prikazom svatova.

Razigrana djeca, raspjevane baće, vesele udovice i udavače, znatiželjne i besposlene snaše, lole i bećari s pokrićem i bez pokrića, izmjenjivali su se na požeškoj sceni i potvrdili kako je najviše, ljepote, duha i humora u onom izvornom, pučkom izričaju.

Foto: D. Mirković

0 Comment