Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Alessandro d’Errico posjetio Požešku biskupiju

Autor: Biskupija PZ

POŽEGA – Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, msgr. Alessandro d’Errico u pratnji p. Ivice Hadaša boravio je na području Požeške biskupije. Ponajprije je posjetio Pakrac gdje ga je u Vladičanskom dvoru primio slavonski episkop Jovan Ćulibrk sa suradnicima. Episkop je upoznao nuncija sa stanjem Slavonske eparhije, napose s nastojanjima oko obnove sabornog hrama Svete Trojice koji su zajedno razgledali i Vladičanskog dvora, teško oštećenog u Domovinskom ratu, te mu prikazao rad na digitalizaciji bogate eparhijske rukopisne građe u suradnji s p. Columbom Stewartom, benediktincem iz Saint John’s Abbeyja u Collegevilleu, jednim od najboljih svjetskih stručnjaka za taj posao.

Potom je predstavnik Svetog Oca stigao u Požegu gdje ga je u Biskupskom domu primio biskup Antun Škvorčević sa suradnicima: generalnim vikarom msgr. Josipom Krpeljevićem, moderatorom Biskupskog ordinarijata preč. Ivicom Žuljevićem, kancelarom vlč. Nikolom Legcem i đakonom vlč. Ivanom Ereizom.

Nuncij i biskup spomenuli su se 80. rođendana pape Franje, izrazivši zajedničku želju za dobro zdravlje Svetog Oca i uspješno ostvarenje njegovih apostolskih nastojanja. Razgovarali su o različitim pitanjima iz života Požeške biskupije, rada Hrvatske biskupske konferencije, stanja u hrvatskom društvu i u svijetu.

Razmijenili su i poglede o određenim projektima Svete Stolice, ekumenskim pitanjima, napose o odnosu Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne Crkve.

 

Komentiraj: