Antonija Zelenika iz Velike kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao predstavnica županije

Autor: Jelenko Topić

Dan otvorenih vrata pod nazivom “Zelena i plava Hrvatska“ održan je u Uredu predsjednice RH u Zagrebu kojom prilikom je gospođa Kolinda Grabar-Kitarović ugostila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Kao predstavnica Požeško-slavonske županije tamo je bila Antonija Zelenika iz Velike, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva poznata po spravljanju pekmeza, džemova i drugih proizvoda spravljenih od voća i povrća sa svojih površina u veličkom kraju. Ona inače svoje ekološke proizvode u najvećoj mjeri plasira na jadranskoj obali, ponajviše na sajmovima u Dubrovniku, Splitu i drugim gradovima.

Ovom prilikom predsjednica Grabar Kitarović zahvalila je poljoprivrednicima što proizvode hranu bez koje niti jedan čovjek ne može živjeti, što čuvaju našu biološku raznolikost, našu kulturu, tradiciju i naš identitet, istaknuvši kako je pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane ključno pitanje nacionalne sigurnosti.

Kazala je kako bi voljela da kao društvo osvijestimo nužnost primjerenog odnosa prema hrvatskom selu i seljaku, a to je odnos poštovanja i zahvalnosti, dodavši kako se višegodišnji propusti u poljoprivredi odražavaju i na demografiju, jer upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje.

-Zato vas, koji ste ostali u hrvatskim selima i bavite se poljoprivrednom proizvodnjom, koji radite i stvarate doživljavam kao sidro i jamstvo života u krajevima koje moramo posebno čuvati- istaknula je i dodala da su oni dokaz kako se unatoč izazovnim uvjetima u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti, kao i da svi koji žele raditi moraju biti podržani od svoje države.

Izrazila je uvjerenje da će Strategija razvoja poljoprivrede dati jasne odgovore na ključna pitanja, pri čemu očekuje da će u obzir biti uzete i različitosti regija.

-Snažno ću se zauzimati za razvoj poljoprivrede kroz istraživanje i razvoj, te primjenu novih tehnologija, za generacijsku obnovu, kao i  za vraćanje dostojanstva poljoprivrednika i osiguranje konkurentnosti -kazala je Kolinda Grabar Kitarović dodavši kako Hrvatska – i plava i zelena – ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koji mora biti iskorišten.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: