Antifašizam trebamo uvažavati, a osporavaju ga oni koji ne poznaju povijest

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Današnje društvo nema razumijevanja za antifašizam, no unatoč tome naši članovi dali su u prošloj godini 1724 radna sata na čišćenju i održavanju spomenika iz narodnooslobodilačke borbe, a organizirali smo obilježavanje značajnih događaja iz tog vremena uključujući i proslavu jubileja Šestog slavonskog korpusa na Đedovici – istakao je podnoseći izvještaj o radu Društva antifašističkih boraca i antifašista Požege na godišnjoj skupštini njegov potpredsjednik Borivoj Miljević. Uz potporu grada Požege obnovljeno je i uređeno spomen obilježje na Sjenjaku,a članovi udruge posjetili su brojna značajna povijesna mjesta i događaje. Nastavit će ovakvim aktivnostima posebice na obnovi i očuvanju spomeničke baštine unatoč minimalnim sredstvima jer najveći dio aktivnosti financiraju  članovi udruge svojim novcem.

-Vi čuvate civilizacijske vrednote koje se ne smiju zatirati, a želim vam dug,uspješan i  konstruktivan rad i ubuduće- kazao je okupljenima gradonačelnik Požege Vedran Neferović. Skupu su nazočili predstavnici Udruge antifašističkih boraca Pakrac-Lipik, te Vlado Jurić, izaslanik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske koji je pohvalio skromnost članova požeške udruge i naglasio da su uzor drugima pozvavši ih na nastavak zajedničkog djelovanja i daljnju suradnju.

-U uvjetima kada nemate novca vi kroz svoje aktivnosti pokazujete veliko domoljublje, njegujete lijepe tradicije i svima ste na ponos – istakao je na skupštini zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić. Sudionici su prihvatili izvještaj o radu i skromne financijske pokazatelje.

-Vaša udruga je pokazala veliku ljubav i energiue na obilježavanju značajnih povijesnih mjesta, tražite pomoć od lokalne samouprave jer su oni to dužni dati zbog programa kojega provodite- kazao je okupljenima predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić i dodao da mediji i javnost trebaju osuditi pokušaje da se antifašizam dovodi u pitanje. Skup je pozdravio Vlado Bušić, predstavnik Socijalističke radničke partije,a predsjednica Sekcije žena ove udruge Radojka Kovačević dala je povijesni pregled obilježavanja Međunarodnog dana žena.

-Podržavamo vaše aktivnosti i događaje koje organizirate jer je antifašizam europska tekovina i mora se uvažavati iako mnogi zbog nepoznavanja povijesti to osporavaju- kazao je Vicko Njavro, zamjenik predsjednika SDP-a Požeško-slavonske županije.

Članice udruge uz čestitke darivane su cvijećem za Dan žena, a prigodne stihove pročitao je tajnik udruge Kazimir Semunović, dok je u glazbenom dijelu nastupila glazbena skupina „Osmijeh“ pod vodstvom Voje Milojevića.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: