Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Antifašizam je Hrvatsku vratio u danas priznate granice

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Antifašizam je Hrvatsku vratio u danas priznate granice Požega.eu | Antifašizam je Hrvatsku vratio u danas priznate granice

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Sjećajući se 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska gdje je osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe taj je datum državni praznik i slavi se kao Dan antifašističke borbe.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege ove je godine uz taj praznik upriličila prigodnu svečanost u selu Podsreće kod spomenika stradalim žiteljima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Nakon izvođenja državne himne i minute šutnje za stradale antifašiste sudionike je pozdravila Kata Holjevac, predsjednica požeške Udruge, a obratio se tajnik Ranko Janković podsjetivši na događanja prije 81. godinu kada je podignut ustanak.

-To je bio početak četverogodišnje krvave borbe za slobodu, a Hrvatska je vraćena u današnje priznate granice – kazao je Janković i dodao da to neki i danas negiraju zaboravljajući da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, te temeljima civilizirane Europe. Upozorio je na stalne pojave mržnje i netolerancije iako građani naše zemlje imaju biti na što ponosni jer su taj rat završili na pobjedničkoj strani.

Vijence na spomenik u Podsreću položila su izaslanstva Udruge antifašista Požege, zatim dožupan Nikola Ivanović sa predstavnicima vijeća srpske nacionalne manjine, SDP-a Požeško-slavonske županije i pakrački antifašisti.

U ovoj prigodi Kazimir Semunović je čitao stihove sa tematikom ovih zbivanja, a Kata Holjevac se zahvalila članovima na predanom radu, te posebice Gojku Čatlaiću, Gojku Nenadoviću i Vladi Bušiću za njihov doprinos obnovi spomenika.

Tijekom svečanosti nastupila je glazbena skupina Osmijeh pod vodstvom Voje Milojevića.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo