Antifašisti položili vijence u spomen na 1.368 žrtava fašizma iz požeškog kraja i susjedne Bosne /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Tragičan događaj od 16. kolovoza 1942. godine kada su okupatorske snage u Sloboštini pod Papukom ubile i pobacale u pet seoskih bunara 1368 žena i djece s područja okolnih sela i Kozare, obilježen je komemorativnim skupom kojemu su nazočili zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, predsjednik Županijskog vijeća srpske manjine Nikola Ivanović, predsjednik Županijskog SDP-a Mitar Obradović, zamjenik predsjednika Gradskog SDP Požege Dinko Zima, te više desetaka antifašista požeškog, pakračkog i lipičkog kraja.

Sudionike komemorativnog skupa pozdravila je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požeštine Kata Holjevac ističući da je ograničenost okupljanja zbog pandemije koronavirusa, a tajnik udruge Kazimir Semunović pročitao je ulomke iz poeme Pet bunara autora Mate Hodaka, te na grobištima  gdje su žrtve prenesene, pjesme o ovom nemilom događaju koje su nastale u narodu.

Na lokaciji pet bunara u koje su nakon ubijanja bačene žrtve, od kojih  je 1165 bilo s područja planine Kozare u susjednoj Bosni, te 203 iz požeškog kraja, gdje je postolje majke i djeteta, izaslanstva udruga antifašističkih boraca iz Požege,  te Pakraca i Lipika položila su vijence na lokaciji pet bunara, a sudionici su potom otišli zajedničke grobnice. Tamo su vijence položili izaslanstva ove dvije udruge, Požeško-slavonske županije, te Županijskog i Gradskog SDP-a.

Ovome je prethodio parastos Srpske pravoslavne crkve u Sloboštini kojega je predvodio episkop slavonski Jovan Ćulibrk u suradnji sa brojnim svećenicima nekoliko slavonskih parohija.  

Foto: Jelenko Topić[FAG id=278945]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88