Ana Štefok zapjevala je gradu Požegi 1977. godine za njenih 750 godina, a Ćiro Gašparac za 50 godina festivala

Autor: Jelenko Topić

Požega je punih pola stoljeća organizator i domaćin glazbenog festivala. Počelo je daleko 1969. godine kada je bio prvi Muzički festival Slavonije, od 1990. je on obnovljen pod nazivom „Zlatne žice Slavonije“, kasnije se kratko zvao Glazbeni festival Slavonije, te unazad nekoliko godina „Aurea Fest“.

Podsjetimo Požega je 1977. godine slavila 750 godina prvog spomena grada, a u čast tomu na festivalu je te godine izvedena pjesma „Oj, dolino od staroga zlata“ za koju je glazbu napisao Ivica Stamać, tekst književnik Anto Gardaš i aranžman Zlatko Černjul, a pjevala ju je legendarna, danas pokojna, Ana Štefok.

Ta je pjesma ostala poznata po svom refrenu koji glasi; „Sedam i pol stoljeća Požega se gradi, a mi sedam proljeća voljeli se mladi“.

A uz jubilej 50 godina festivala Boris Ćiro Gašparac zapjevao je na središnjem Trgu svetog Trojstva skladbu „Zlatna dolina“ koju je na stihove Tonćija Vlahe Lazibata uglazbio i aranžirao Veljko Valentin Škorvaga, poznati autor brojnih uspješnica na požeškim festivalima i obnovitelj te priredbe 1990. godine. Tako Ćiro u  njoj pjeva: “Srcu mom je mila moja zlatna Požeška dolina“.

Kroz te godine festivali su iznjedrili puno pjesama o Požegi. Neke od njih su „Požegi“ (tekst: Ana Neferović, glazba: Krunoslav Dražić) pjevala je Ana Baketarić, zatim „Oj Požego“ (glazba: Ljubo Kuntarić, tekst: Željko Muljević) u izvedbi TS „Zlatna dolina“, „Požego slavonski grade“ autora teksta i glazbe Dragutina Peceka,  koji su izveli osječki tamburaši „Triola“, nadalje „Požego moja“ (tekst i glazba Vladimir Bajt, aranžman Zvjezdan Marjanović) koju je pjevao Stjepan Japarić i mnoge druge.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: