Alarmantan je broj razvoda u odnosu na sklopljene brakove

Autor: D.K.

Rastava braka, ilustracijaPOŽEGA – Podaci o broju sklopljenih i rastavljenih brakova u prošloj godini na području Požeške kotline ukazuju da su te brojke gotovo približne. Tako je prošle godine ovdje ukupno sklopljen 401 brak, a rastavljeno ih je 334.

Dakako najviše je brakova sklopljeno na području grada Požege i to 158 među kojima su 56 sklopljeni građanski brakovi, zatim 74 crkveni dok su ostalih 28 sklopljeni izvan granica naše države. U isto vrijeme na području Požege rastavljena su 232 braka.

Slični su pokazatelji i na ostalim dijelovima Požeštine. Povjerenik za informiranje Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji dipl. iur. Matija Lukić je u dostavljenim podacima napisao da je u pleterničkom kraju bilo 70 vjenčanja i 24 razvoda braka pri čemu je 15 sklapanja bilo građanskim putem, 47 vjerskih brakova, te osam sklopljenih u inozemstvu.

Na području Kutjeva bilo je po 10 građanskih i inozemnih vjenčanja, te 26 vjerskih tako da je ukupno sklopljeno 46 brakova, dok je tu bilo 11 rastava. U čaglinskom kraju bilo je devet vjenčanja u crkvenim objektima, šest građanskih i dva inozemna što znači da su imali 17 svadbenih svečanostii, a tu je zabilježeno 10 razvoda braka.  Brestovac i Velika bilježe jednak broj inozemnih vjenčanja i to po 11, dok Brestovac ima dva građanska i 13 vjerskih sklapanja braka, a Velika 32 vjerska i 18 građanskih brakova. Tu su podaci o razvodima dosta različiti jer ih Brestovac ima svega 11, te Velika 23, a ukupno je u brestovačkom kraju sklopljeno 26 brakova, dok ih je na veličkom području bilo 61.

I Jakšić ima 23 razvoda braka kao i Velika, no jakšićki kraj kroz prošlu godinu ima isto toliki broj vjenčanja. Tu je sklopljen samo jedan građanski brak, 15 vjerskih te sedam inozemnih sklapanja.

Analizirajući sveukupne podatke za Požeško-slavonsku županiju lanjske godine je sklopljen 531 brak, dok je bilo čak 500 rastava!

Teško je utvrditi razloge ovakvih kretanja broja sklopljenih i rastavljenih brakova jer na to utječe niz čimbenika pa bi za to trebala stručna sociološka analiza, no zasigurno je da ekonomski razlozi u znanoj mjeri utječu na ove pokazatelje, kao uostalom i na broj smanjenja vjenčanja iz godine u godinu jer se mnogi odlučuju živjeti u izvanbračnoj zajednici.

Foto naslovna: rastava braka.wordpress.com

Više iz kategorije