Akumulacija Kamenska – nakon pola stoljeća čekanja prva bušotina u tlo /FOTO/

Autor: D.K.

Najava stara pola stoljeća da se na križanju državne i županijske ceste u Kamenskoj izgradi akumulacije na rijeci Orljavi oko 2,5 km nizvodno od ušća Brzaje u Orljavu konačno doživljava svoje ostvarenje. To bi bio višenamjenski objekt koji se može koristiti u obrani od poplava, vodoopskrbi Požeštine i pakračkog kraja, navodnjavanju poljoprivrednih područja, energetsko iskorištavanje  – izgradnja malih hidroelektrana, te turizam  i osiguranje biološkog minimuma. Prvi korak je bilo početno bušenje i istraživanje na državnoj cesti Pakrac-Požega.

Akumulacije Kamenska bi imala volumen korisnog prostora je 11,45 milijuna kubičnih metara, ukupni volumen prostora 17,8 milijuna kubika, te visina brane 28 metara.

Po današnjim proračunima vrijedna je oko 220 milijuna kuna, a premještanje ceste u dužini od oko 7,5 kilometara južnom stranom akumulacije je vrijedno oko 50 milijuna kuna. Točniji izračuni biti će dostupni nakon izrade idejnog projekta.  Planirana sredstva za izgradnju sustava navodnjavanja (zahvat vode, crpne stanice, dovodni i distributivni cjevovod), izgradnja male hidrocentrale, su naknadne investicije koje će biti realizirane nakon završetka same akumulacije.

Prema proračunu potencijalne štete, kod pojave 100-godišnjih velikih voda, koja se  procjenjuje na oko 300 milijuna kuna ili ako se uzme šteta poplave iz 2014. godine kada je šteta bila  još puno veća, ili ako se uzme korist od navodnjavanja kroz povećanje dobiti od proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, ili prihodi proizvodnje električne energije, tada se dolazi do isplativosti ovakve investicije u Požeško-slavonskoj županiji.

-Područje sliva Orljave je specifično, pa je  prostornim planovima predviđeno 28 retencija, od kojih su 4 najvažnije u smislu redukcije vodnog vala. Ova retencija Kamenska, koja je daleko najznačajnija po pitanju obrane od poplave, odnosno redukcije vodnog vala rijeke Orljave te njene pritoke Brzaje. Ukupni kapacitet akumulacije može primiti višak voda koji je do sada ugrožavao nizvodna naselja – rekao je Davorin Piha, izaslanik glavnog direktora Hrvatskih voda.

Ideja akumulacije Kamenska datira još iz 70-tih godina prošloga stoljeća, kada se predviđalo da će ona biti objekt za vodoopskrbu šireg slavonskog kraja, od toga se odustalo, a nakon poplava napravljene su nove studije sa po pet varijanti pregradnog profila i veličine retencije.

-Nakon sveobuhvatne analize smo zaključili da je ovo najbolje rješenje, s čim se složila i  županija. Najveći problem je bila promjena prostornog plana te moram pohvaliti župana Alojza Tomaševića i sve koji su u to bili uključeni jer nije bilo lako s obzirom na uvjete zaštite prirode – dodao je Davorin Piha.

Osim svega navedenog, akumulacija Kamenska nudi i niz sadržaja u turizmu zbog blizine  Parka prirode Papuk, naselja Novo Zvečevo, skijališta Zvečevo, Nevoljaš, Omanovac te  kulturne baštine. Obronci koje okružuju akumulaciju pogodne su za vikend, te razvoj lovnog, ribolovnog, izletničkog i ostalih oblika turizma.

-Ovdje počinju poplave, nakon pada velikih količina oborina rijeka Orljava se izlije iz korita te se prvo zatvara ovaj dio državne ceste Požega – Pakrac, a što je zadnjih desetak godina učestalo. Izgradnjom brane s akumulacijom, na ovome mjestu sve to možemo spriječiti, a u općini Brestovac imamo velike planove nakon izgradnje, za unapređenje poljoprivrede i razvoj turizma te samog opstanka ljudi ovdje – rekao je Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac.

-Prva svrha akumulacije uz vodoopskrbu je obrana od poplava, a ostvaruje izgradnjom nasute brane visine oko 30 metara u sklopu koje će se izvesti evakuacijski objekti, temelji ispust i preljev – rekao je Nenad Heček, voditelj projekta ispred tvrtke Elektroprojekt. Prve bušotine ovog lipanjskog dana za potrebe istraživanja imaju povijesno značenje da se počinje realizirati 50-godišnji san stanovnika Požeško-slavonske županije.

-To je jedan od najvažnijih projekata čija realizacija je omogućena usvojenim izmjenama i dopunama Prostornog plana Požeško-slavonske županije. Krenuli smo u pregovore s Hrvatskim vodama kao investitorom te je ubrzo uslijedilo raspisivanje natječaja za izradu  projekata. Idejni projekt bi trebao biti izrađen u drugoj polovini ove godine čime bi imali osnovu za ishođenje lokacijske dozvole, zatim bi rješavali imovinsko pravni odnosi i radili glavni projekt akumulacije kako bi se mogla ishoditi građevinska dozvola do kraja 2021. godine, te bi  krenuli radovi – istako je u ovoj prigodi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Dodao je da se pomoću prirode regulira Orljavu, koju su zvali Rijeka života ili Divlja rijeka, čime će se svaka kap zaustaviti i staviti u funkciju gospodarstva i poljoprivrede.

-Ovo je povijesni prostor na kojemu su se vodile bitke, ovo je prostor koji je možda danas nažalost iseljen, ali akumulacijom otvaramo mogućnost za nova ulaganja i dolazak ljudi, oni koji će ostati ovdje i nakon nas te uživati u blagodatima prirode. Puno problema još imamo sa staništem leptira, koji nam stopiraju planove, a samim time stopira se i razvoj gospodarstva na ovom prostoru. Nije važniji leptir od razvoja i boljitka za sve stanovnike, mi prirodu nadograđujemo, kada se krene raditi i ova površina bude pokrivena vodom, uz njenu pomoć će i taj leptir pronaći svoje mjesto, kao i ostale životinje – zaključio je župan Alojz Tomašević.

Uz nositelje projekta i izvođače radova na bušotini nazočili su i zastupnik u Hrvatskim saboru Franjo Lucić, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege prof. dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, zamjenim gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, načelnici općina Brestovac, Kaptol i Jakšić, Zdravko Mandić, Mile Pavičić i Ivica Kovačević, predsjednik Općinskog vijeća Brestovca Tomo Vrhovac, zamjenik načelnika općine Brestovac Jozo Buće i dr.

Foto: D. Krstanović [FAG id=275819]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88