“Aktualnom su gradonačelniku puna usta bivšeg gradonačelnika”

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Na jutrošnjoj konferenciji za novinare predsjednik požeškog SDP-a i vijećnik u Gradskom vijeću Požege Zdravko Ronko osvrnuo se na današnju sjednicu Gradskog vijeća i neke točke dnevnog reda vezane za proračun i rebalans proračuna kao i na, slobodno se može reći, slučaj Odmarališta Baška, o čemu se oglasila i Državna revizija u svom Izvješću za 2013. godinu. Ronko se kratko osvrnuo i na povrat komunalnog doprinosa tvrtki Tofrado koji je dobio svoj epilog na sudu, a što se vuče već dugi niz godina.

Vezano za odustajanje od određenih projekata Ronko se pita od kojih je to projekata morao aktualni gradonačelnik odustati jer tvrdi da je dok je on bio gradonačelnik ostavio četiri milijuna kuna na računu i čiste dobiti u gradskoj tvrtki Tekija za što izražava bojazan da su svi ti novci “otišli k vragu”.

-Za priče o povratu komunalnog doprinosa propaloj tvrtki Tofrado moram reći da je to naslijeđe još iz vremena pokojnih gradonačelnika Branka Skorupa i Karla Gregurića kada je spor i pokrenut. Prijedlog za dogovor oko navedenog spora je odbijen čekalo se okončanje pravorijeka – ističe Ronko.

Ronko se osvrnuo i na priču o 700 tisuća kuna HŽ-u za rekonstrukciju pruge Pleternica – Čaglin – Našice gdje je aktualni gradonačelnik Požege Vedran Neferović raskinuo sporazum zbog čega je prema Ronkovim riječima nastala nemjerljiva šteta koju će netko morati platiti za što izražava bojazan zbog crnih dana za grad Požegu jer se radi o iznosu u desetcima milijuna kuna.

Odmaralište u Baškoj još uvijek je aktualna tema  

Na sve rabote oko, zakonite ili ne zakonite svoje tumačenje dala je i Državna revizija na što se također dao komentar na okolnosti i način raspolaganja tog kapitalnog objekta u vlasništvu grada Požege.

-Točno je da dokumentacija o odmaralištu u Baški nije bila evidentirana u poslovnim knjigama grada Požege za 20111. godinu. Razlog tomu mogla im je reći pročelnica Vodinelić čiji je to bio zadatak. 4.srpnja 2011. godine zatraženo je od zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Krku ZK izvadak zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kao i od Državne geodetske uprave Rijeka uvjerenje o tome kada je građevina evidentirana s obzirom da se u gruntovnim knjigama nije kao vlasnik navodio grad Požega jer su četiri osobe bile upisane još prije 93 godine. Sve je stalo jer je u tijeku bio postupak obnove zemljišnih knjiga a koje su tek ove godine ponovno otvorene, točnije 3.srpnja 2014. godine. Za sve ostalo, ZNA SE bili su Neferovićevi grijesi – naglašava Ronko vezano za odmaralište u Baškoj.

Zbog klizališta u Požegi sve veće reakcije

Prošle godine Ronko je izjavio da je Neferović djeci ukrao Božić uz naglasak da onaj koji krade da taj i laže. I ove je godine Neferović rekao još jednu laž tvrdi Ronko, koja je vezana za klizalište.

Zbog znanja javnosti treba reći treba reći da smo 2008. godine platili klizalište nešto ispod 100 tisuća kuna, zoliko 2009. i 201. godine. Kad smo 2011. godine uredili prostor iza Gradske kuće raspisali smo natječaj, ograničili cijene karata na 5 i 10 kuna, omogučili pružanje ugostiteljskih usluga hrane i pića, dali vodu i struju, cca 20-ak tisuća kuna, dobili za zemljište 15 tisuća kuna i imali smo klizalište gotovo bez ikakvog troška. Tako je bilo i 2012. godine a tako bi bilo i 2013. da nekome nisu proradili apetiti pa su otjerali klizalište iz Požege u Zaprešić za 100 tisuća kuna – tvrdi Ronko uz napomenu da ostaje zgrožen kada čita u Neferovićevom biltenu da klizalište košta 300 tisuća kuna.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić investirala 50 milijuna kuna a Neferović sa svojim EU uredom 20 milijuna kuna?

Iz izjava na konferenciji za novinare proizlazi da će grad požega u 2015. godinu ući sa minusom od cca 5 milijuna kuna navodeći da je to iz razloga jer je prihodna strana napuhana za cca 2,5 milijuna kuna a da će rashodna biti u potpunosti izvršena iz čega proizlazi da će toliki biti i minus kojem kada se pridoda 2,6 milijuna kuna gubitka iz prošle godine.

-Silni novci koji su se povukli korz Ured za EU fondove, ne želeći govoriti o krađi projekata niti o prisvajanju projekata poput Knjižnice i čitaonice a koja su sredstva osigurana sukcesivnim doznakama još 2008. godine a ni o tome koliko je investirano novca dok sam bio gradonačelnik jer se sve to vidi.  Reći ću samo jedno, Neferović je sa svojim EU uredom investirao 20-ak milijuna kuna a Jozička u Pleternici 50 miljuna kuna. Pametnom dosta – ističe Ronko.

Nije istina da je smanjenje poreza na dohodak 4 milijuna kuna!?

Vezano za polemiku oko smanjenja proračuna za četiri milijuna kuna proizlazi da su kontradiktorne izjave.

-Kada je u pitanju plan proračuna za 2015. godinu treba odmah reći kako nije istina da je smanjenje poreza na dohodak 4 milijuna kunazbog toga što se naporom Vlade Republike Hrvatske omogućilo podizanje neoporezive osnovice i smanjenja stopa kako bi građani od iduće godine dobili više na plaćama i mirovinama. Simulaciju tog smanjena dobio sam iz istog izvora iz kojeg i Neferović koji kaže da je smanjenje nešto malo iznad 3 milijuna kuna. Interesantno je da povlače u proračun i 1,8 milijuna kuna dobiti koje je još ostalo od onih 15 milijuna koju smo skupljali 12 godina za crne dane, sve su rasturili u godinu dana – pojašnjava Ronko.

Ronko u obrani Đurovića!

-Moram stati u obranu kolege Đurovića i reći da je previdio peticu za dvoje, multifunkcionalni centar i managere poslovnog razvojakoji nose 900 tisuća kuna. Što je s razlikom od 1,4 milijun kuna. U ovoj situaciji kada bi trebali štedjeti drsko i bezobrazno u proračun za 2015. godinu jasno je pozicionirano tih 1,4 milijun kuna što se odnosi na povećanje plaća, za novo uposlene u Javnoj ustanovi u sportu za 703 tisuće kuna, u Gradskoj upravi 569 tisuća kuna a da bi se istovremeno iživljavalo na srpskoj nacionalnoj manjini kojoj je financijska sredstva smanjio tri puta – zaključuje Zdravko Ronko uz napomenu da je u 2015. godini za plaće u Javnoj ustanovi u sportu otići 882 tisuće kuna, a iz grada će ukupno ta ustanova dobiti 1,8 milijuna kuna.

Iz svega izrečenog i činjenica koje će netko potvrđivati a netko osporavati za očekivati je reakcije i s druge strane što ćemo također uz argumente i izjave objaviti ako do toga dođe.

Više iz kategorije