Ako si sestrična zamjenika požeškog gradonačelnika Marija Pilona onda se možeš zaposliti u Gradskoj upravi i bez položenog specijalističkog ispita

Povjerenstvo je tako “slučajno” odlučilo, a gradonačelnik Požege Darko Puljašić donio konačnu odluku – sestrična zamjenika požeškog gradonačelnika Marija Pilona, Marija Turkalj Matijević zapošljava se od 3.rujna 2018. godine na radno mjesto više stručne suradnice za javnu nabavu u Upravom odjelu za samoupravu Grada Požege, na neodređeno vrijeme.

Javni natječaj za prijem u službu za navedeno radno mjesto, bio je javno objavljen uz obvezu, između ostalog, da kandidat odnosno kandidatkinja ima položen specijalistički program izobrazbe u području javne nabave, što u ovom slučaju sestrična zamjenika požeškog gradonačelnika Marija Pilona nema, ali je ipak primljena na to radno mjesto. Moglo bi se reći da je sve slučajno, ali se vodilo računa da se sve prilagodi kako bi upravo sestrična Marija Turkalj Matijević ispunjavala uvjete prema raspisanom natječaju u kojem se između ostalog navodi da se taj ispit može položiti u roku godinu dana od prijema u službu.

U opisu radnog mjesta koji je objavljen u Službenim novinama grada Požege br. 15/2016. nigdje se ne navodi da kandidati odnosno onaj koji se prima u radni odnos na neodređeno vrijeme može biti primljen ako nema položen specijalistički program izobrazbe u području javne nabave odnosno da je moguće isti položiti u roku godinu dana od prijema u službu. Izgleda da se kod nas sve može gledajući, druge primjere kada riječ o zapošljavanjima u uhljebljivanju rodbine.

Ministarstvo uprave jasno se oglasilo da osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave. Zar nije logično pitanje, pa što će ta sestrična raditi na sistematiziranom radnom mjestu za koje mora imati potreban certifikat – primati urednu ne baš malu plaću dok drugi upravo zbog takvih pakiraju svoje kofere i odlaze trbuhom za kruhom u EU zemlje.

-Mišljenja smo da ispunjavanje uvjeta za prijam u lokalnu službu na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu ovisi o tome je li pravilnikom o unutarnjem redu upravnog tijela lokalne jedinice propisan uvjet certifikat u području javne nabave za navedeno radno mjesto. Ukoliko je navedeni uvjet propisan pravilnikom o unutarnjem redu, mišljenja smo da osoba mora imati certifikat u području javne nabave za prijam u lokalnu službu na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu – navodi se u odgovoru kojeg smo na naš zahtjev dobili iz Ministarstva uprave.

Kako jedan oporbeni političar često zna reći “pametnom dosta” mi se moramo osvrnuti i na još jednu činjenicu kako upravo oni koji šakom i kapom uhljebljivanju svoje najbliže komentiraju i interesiraju se gdje je koje dijete od nekog novinara zaposleno i kako je na to mjesto došlo. U svakom slučaju dijete nekog novinara, u konkretnom slučaju, onog koji potpisuje ove retke, zaposleno je u ustanovi tamo gdje je zaposleno jer ispunjava sve uvjete za radno mjesto na koje je primljeno bez da treba bilo što naknadno položiti.

Politika je takva, političkih sankcija za nemoralna i nezakonita zapošljavanja još uvijek nema ali trebamo ostati u uvjerenju da će jednog dana doći i to na red. Duboko smo uvjereni da će se naći mnoga obrazloženja i pokušati osporiti navodi o nezakonitom zapošljavanju sestrične zamjenika požeškog gradonačelnika Marija Pilona za kojeg se vežu još brojna rodbinska uhljebljivanja o čemu će se pisati jer to od nas očekuju sugrađani, naši čitatelji koji nam na to ukazuju, a i samo smo svjedoci svega toga što je evidentno i koja su imena poznata.

Prisiljeni smo progovoriti i o drugim (ne)moralnim radnjama zamjenika požeškog gradonačelnika Marija Pilona što i najavljujemo ali u drugim tekstovima. O liku i djelu Marija Pilona pisao je telegram.hr, pogledaj ovdje , za koji nam se tekst spočitava kako smo sukreatori tog članka. Pa kad je već tako podsjećamo naše čitatelje što je sve u tom članku pisalo. 

0 Comment