AKADEMSKI SLIKAR DAVOR ŽILIĆ PONOVO IZLAŽE U POŽEGI: Mašta stopljena s umjećem i izvanrednom vještinom slikanja

Autor: D.M.

Davor Žilić, akademski slikar iz Petrinje ponovo se predstavlja požeškoj javnosti. Prvi puta je to bilo 2003. i sada 2019. godine.  Izložba je organizirana u organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ u Gradskom muzeju Požega gdje je i postavljena. Incijatori izložbe su su prof.dr.sc Josip Fajdić, predsjednik požeških Ličana i Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja.

U izboru umjetnika nisu pogrješili jer je riječ o vrsnom slikaru čiji radovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Na prvi pogled navode promatrača na pomisao da gledaju fotografiju a ne ulje na platnu. Slike su nestvarno realne.

Otvarajući izložbu, prof. Fajdić je naglasio da djela ovog umjetnika krase privatne zbirke i umjetničke galerije diljem svijeta. Da je za svoj rad Žilić nagrađen brojnim nagradama i priznanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. A da je riječ o vrenom slikaru govori i podatak da je kao najbolji diplomant primio nagradu Akademije likovnih umjetnosti.

Žilićev likovni izražaj se kreće od slikarskog hiperrealizma pa sve do potpuno raspršenog romantičnog realizma. On slika osjećajem materijalnog i materijom osjeća. On razlaže, pretače i konačno ispituje svoje boje. Promatrači gledajući slike preispituju samio sebe. Je li to naša ili slikareva stvarnost ili nam se samo sve pričinjava ? Ono što je sigurno i stvarno, slikar nam svoje viđenje slikom poručuje, istakla je profesorica Lidija Španiček, muzejska savjetnica požeškog Muzeja govoreći o izložbi i autoru.

Kako je izložba otvorena na Valentinovo, slikar Žilić je govorio o ljubavi koja ga pokreće u svakidašnjem životu i radu. Zahvaljuje što je izabran za dar koji posjeduje.

Otvarajući izložbu, Ferdinand Troha, dogradonačelnik Požege je zahvalio organizatorima i autoru u ime Požežana koji će uživati gledajući nesvakidašnje izložene radove. U glazbenom djelu sudjelovao je požeški kantautor Nenad Vlašić koji je odsvirao i otpjevao svoje dvije prigodne, ljubavne pjesme.

Izložba je otvorena do 28. veljače ove godine i svakako je treba pogledati. Takvi ugođaji se ne propuštaju.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: