Dok neki o Aglomeraciji samo pričaju u Požegi projekt kreće u realizaciju

Autor: D.K.

POŽEGA – Dok su kod nekih čelnika lokalnih samouprava puna usta o Aglomeraciji, u Požegi su već odrađeni konkretni poslovi i sve je pripremljeno kako bi se sa realizacijom moglo krenuti krajem 2016. godine.

O svemu se više danas moglo čuti na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen projekt za poboljšanje vodokomunalne infrastrukture na području „Aglomeracija Požega“. Prezentirane su dosadašnje aktivnosti na izradi studijske projektne dokumentacije, a sve su to predstavili požeški gradonačelnik i njegov zamjenik Vedran Neferović i Mario Pilon koji je i u svojstvu predsjednika Skupštine Tekije d.o.o., te direktor tvrtke Tekija Ante Kolić. Na tiskovnoj konferenciji su prisustvovali i članovi projektnog tima koji su radili na izradi studijske i projektne dokumentacije iz tvrtke “Hidroprojekt-Ing d.o.o.” iz Zagreba, predsjednik NO  Dragutin Mihelčić i projektant Mladen Lišnjić te načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i predstavnik općine Velika Stjepan Mindum čija su područja obuhvaćena planiranim projektom.

Projekt poboljšanja vodokomunalne infrastrukture Aglomeracija Požega vrijedan je više od 140 milijuna kuna, a u realizaciju će krenuti već krajem ove godine raspisivanjem javnog natječaja, naglasio je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Skupštine Tekija d.o.o. Mario Pilon.

 – Čekamo da se usuglase projektna dokumentacija RH s projektnom dokumentacijom Europske unije. Potom ide raspisivanje javnog natječaja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a investicija se planira pokrenuti na proljeće, najkasnije ljeto 2017. godine. U ukupnom iznosu, najveći dio dolazi iz europskih sredstava, a dio je iz nacionalnih izvora i to Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede te sufinanciranje jedinica lokalne samouprave – grada Požege, općine Brestovac i općine Velika, sukladno broju stanovnika. Grad Požega bi kroz dvije godine trebao izdvojiti oko 7,5 milijuna kuna – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

 – Izuzetno važan projekt za Grad Požegu, „Aglomeracija Požega“ koja se naslanja na dvije općine Veliku i Brestovac. To je investicija koja za sobom povlači i planiranje te investiranje od strane grada u pojedinim dijelovima Požege, a odnosi se na niz ulica koje su obuhvaćene radovima tijekom kompletnog provođenja projekta „Aglomeracija Požega“. Želio sam upoznati građane kojom dinamikom će se raditi, koji su zahvati u pitanju i koje su ulice obuhvaćene u projektu „Aglomeracija Požega“ jer grad Požega neće investirati u rekonstrukciju prometnica koje ulaze u projekt „Aglomeracije“, nakon toga očekivati da se iste te prometnice ponovno raskopavaju i stvaraju radovi koji su nužni da bi se ovaj projekt realizirao – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović te dodao koje su to ulice koje ulaze u projekt „Aglomeracije“, Ulica Stjepana Radića, Ulica Hrvatskih branitelja, Mlinska ulica, Osječka ulica, Ulica Kralja Krešimira, Zrinska ulica, Ulica Pavla Radića, Ulica Eugena Kvaternika, dio Sokolove ulice, Jagodnjak, Ulica Ante Starčevića i područja Marindvor, Štitnjak, Bankovci, Kunovci to su sve ulice i područja koja će u ovoj „Aglomeraciji“ biti u fazi raskopavanja i također državna cesta D-38 koja prolazi tim dijelom grada morati će biti usklađena sa radovima zajedno sa ovim projektom.

 – Veliki su to zahvati koji traže stručno znanje. Aglomeracija se proteže na području grada Požege, te općina Velika i Brestovac, a radi se o rekonstrukciji cjevovoda Velika-Požega, o obnovi kanalizacije u duljini od preko 11 kilometara,  o izgradnji novih kanalizacijskih sustava u dužini od oko 20 kilometara s nekoliko precrpnih stanica, izgradnji trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda na CUPOV-a u Požegi te svim ostalim radnjama koje idu uz to – rekao je direktor Tekije Ante Kolić.

 – Kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda uvijek su ostajali po strani jer je bila prioritetna vodoopskrba. Evo, uspjelo se da Požega uđe u EU projekte, uspjelo se osigurati način provođenja i financiranja od strane Hrvatskih voda za pripremu dokumentacije. Kada se raskopa grad nikome nije ugodno, ali rekonstrukcija kanalizacije mora se napraviti kako bi se dobio kvalitetan sustav, a kada je riječ o uređaju, dobit će se jedan od najkvalitetnijih uređaja za pročišćavanje koji će potpuno odgovarati europskim zahtjevima – rekao je Dragutin Mihelčić ispred tvrtke Hidroprojekt Ing.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot