Adventski kalenDAR – akcija Caritasa Požeške biskupije

Autor: Biskupija PZ

U pripravi za svetkovinu Božića Caritas Požeške biskupije osmislio je karitativnu akciju Adventski kalenDAR koja se odvija tijekom došašća. Navedena akcija sastavni je dio caritasove brige i osjetljivosti za siromašne, što se posebno želi očitovati u Mjesecu siromaha kojega je prigodom Četvrtog svjetskog dana siromaha za cijelu Požešku biskupiju proglasio požeški biskup Antun Škvorčević.

Uključujući se u dinamizam raznovrsnog služenja svima kojima je pomoć potrebna spomenutom akcijom želi se potaknuti djecu i mlade, obitelji i pojedince, da svojim odricanjem i darivanjem, u skladu s vlastitim mogućnostima, pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Adventski kalenDAR prigoda je uključiti obitelji, djecu, mlade i starije u svim župama u aktivnije sudioništvo u karitativnom poslanju župnih caritasa te u župama Požeške biskupije potaknuti i ostvariti prikupljanje namirnica predviđenih u kalenDAR-u koje će pred božićne blagdane volonteri župnih caritasa darovati najsiromašnijim osobama s područja svoje župe. U akciju će se uključiti pripravnici za sakrament prve Pričesti i svete Potvrde kojima je to sastavni dio katehetske priprave, a nalazi se i u katehetskoj građi primljenoj od biskupijskog Pastoralnog centra. Jednako tako, u navedeni karitativni program uključit će se i školska djeca posredstvom vjeroučitelja, a na osobit način učenici katoličkih škola Požeške biskupije. Ova akcija ujedno ima za cilj izgrađivanje svijesti odgovornosti i kršćanske ljubavi koja je nužno djelatna u čemu nas svakodnevno snažno potiče papa Franjo svojim gestama, govorima, porukama i propovijedima.

Akcija započinje Prvom nedjeljom došašća i svakoga je dana predviđeno jedno djelo ili namirnica koju svi slojevi vjernika mogu učiniti ili staviti namirnicu u kutiju ili vrećicu koju su pripremili na početku došašća. Naravno, materijalne prilike nisu kod svih jednake te neki neće moći u cijelosti ostvariti sve ono što je predviđeno navedenim karitativnim programom no, važno je imati na umu da svaki, pa i najmanji dar, može nekome pomoći u ublažavanju posljedica siromaštva, napuštenosti i odbačenosti. Od prikupljenih namirnica u župama Požeške biskupije odvojit će se jedan dio za potrebe središnjeg Biskupijskog Caritasa u Požegi koji je u postupku institucionaliziranja nove sastavnice svoga djelovanja i služenja najsiromašnijima u vidu podjele paketa namirnica najsiromašnijima. Nova sastavnica nastavak je višegodišnjeg Caritasovog pomaganja siromašnih u osnovnim životnim potrebama i to ne samo osoba s područja grada Požege nego i osoba iz različitih župa Požeške biskupije koje preko svojih župa zamole pomoć. Prigodni plakati i letci za spomenutu akciju dostavljeni su svim župama Požeške biskupije, a posredstvom vjeroučitelja i u škole na području Požeške biskupije.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88