Vatrogasci Grabarja dobili uskrsni poklon iz Njemačke (FOTO)

Autor: D.K.

GRABARJE – Dobrovoljno vatrogasno društvo Grabarje, koje ima 124 redovna člana, jedno je oda aktivnijih društava u tom kraju, a i šire. Uz starije članove koji su okosnica društvenog života, ponos tamošnjim mještanima je veliki broj vatrogasne mladeži koja na županijskim i državnim natjecanjima bilježi zapažene rezultate.

Ovih su dana kao “uskrsni poklon” vatrogasci Grabarja, od svog sumještanina Georga Ertla koji živi i radi u njemačkoj, dobili vrijednu donaciju, 42 vatrogasne jakne i 16 hlača za protupožarnu zaštitu.

Branko Vido, predsjednik DVD-a Grabarje

-Naš sumještanin kojemu su korijeni iz Grabarja, otacu mu je rodom tu iz Zarilca, a majka iz Grabarja, s nama je uspostavio uski kontakt kao i sa našim, a i njegovim selom gdje je kupio i kuću. Mi smo ga još prije godinu dana zamolili da ako ima nekakvih mogućnosti da vidi može li pronaći nekakvo slično vatrogasno društvo, u Njemačkoj gdje živi, koje bi moglo donirati određene vatrogasne opreme. Uspio je stupiti u kontakt sa vatrogasnim društvom u malom gradiću Bermantingen, u pokrajini Baden Baden i evo kao što vidite rezultat je donacija 42 vatrogasne jakne i 16 hlača za protupožarnu zaštitu. Takva donacija za naše vatrogasno društvo je jako velika jer mi od sada nismo imali takve jakne. Mi samo imamo tri vatrogasna odijela koja su spremna za protupožarne intervencije i to je to – rekao je predsjednik DVD-a Grabarje Branko Vido te je naglasio kako njegovo društvo ima preko 100 operativnih članova, a donacijom jakni i hlača moći će se obući 40 vatrogasaca koji mogu izaći na požare potpuno opremljeni.

Prošle je godine DVD Grabarje dobilo jedno vatrogasno vozilo iz Tirola koje su vlastitim sredstvima uz pomoć grada Kutjeva. Uz tako opremljeno vozilo i svu drugu opremu to društvo je daleko spremnije za eventualne intervencije. Vatrogasci Grabarja nadaju se još uspješnijoj suradnji sa gradićem Bermantingen i svojim sumještaninom koji tamo živi i radi priželjkujući donaciju jednog kombi vozila.

Georg Ertl

-Moja je majka rođena ovdje u Grabarju, a otac mi je iz Zarilca. Ovaj kraj ovdje prevolim. Godišnje dođem pet do šest puta, kada god mi se ukaže prilika i obveze dozvole. Ovdje sve poznajem posebno vatrogasce s kojima se često družim. Oni su me pitali imam li mogućnost pomoći im nabaviti neku vatrogasnu opremu. Moj je sin kolega sa jednim jednim mladićem, idu zajedno u školu, a on je dijete od jednog čelnog čovjeka u vatrogastvu u Bermantingenu. Razgovarao sa s njim i on mi rekao da će vidjeti što može učiniti. U međuvremenu su oni dobili novu opremu i donijeli su odluku da onu opremu koju su oni već koristili da doniraju na moj zahtjev. Išli smo i kod gradonačelnika koji je odobrio da se te jakne i hlače mogu donirati. To su jakne kao nove koje dosta koštaju i mogu biti ovdje od velike koristi. Ovo je tek početak. Ja sada znam što treba i dalje ću radit na tome da vidim što bi se i kako moglo pomoći, a uvjeren sam da ću u mnogo tome i uspjeti istakao je Georg Ertl.

O donaciji koju su dobili vatrogasci Grabarja grad Kutjevo je dobilo obavijest koji će na poseban način, kao i DVD Grabarje zahvaliti gradonačelniku i tamošnjim vatrogascima u Bermantingenu, a kako doznajemo biti će i pozvani na jednu od predstojećih manifestacija kako bi vidjeli kome su i gdje dali hvalevrijednu donaciju.

 

/Foto: D.Mirković/

 

Više iz kategorije