Nakon 40 dana i 1400 kilometara za tehničku kulturu Đuka Pelcl stigao na cilj (FOTO)

11DUBROVNIK/POŽEGA – Povodom obilježavanja 70 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova propješačio je 1.400 kilometara dug TEH MARATON od Iloka do Prevlake i jučer stigao na cilj. Akcija TEH MARATON imala je za cilj afirmirati i popularizirati tehničku kulturu.

Dubrovnik — Đuka Pelc, nakon 40 dana 1.400 kilometara, pobjednički je završio dug TEH MARATON od Iloka do Prevlake. Cilj akcije je obilježiti 70.-tu godišnjicu HZTK i ukazati na važnost tehničke kulture za razvoj pojedinca ali i šire društvene zajednice, a sama akcija početak je niza aktivnosti u sklopu kampanje Hrvatske zajednice tehničke kulture kojom se žele afirmirati tehnološko tehnička zanimanja pod nazivom TEH KULTURA. „Posljednji kilometri bili su najteži, ali i najljepši. Brojni članovi zajednica tehničkih kultura dočekivali su me uživo i pratili na Facebooku, a posebno moji vjerni radio amateri CB-aši. Sretan sam što sam ovim poduhvatom skrenuo pozornost na važnost obrazovanja mladih i stjecanja praktičnih vještina poput izrade robota, programiranja, orijentacije u prostoru, astronomije,“ izjavio je Pelcl po završetku TEH MARATONA.

„Zahvaljujem se našem članu Đuki Pelclu na jedinstvenom poduhvatu koji će sigurno doprinijeti misiji popularizacije tehnike među mladima. Ovo je poziv mladima da se pridruže našim aktivnostima i usmjere prema tehničkim i istraživačkim zanimanjima koja donose prosperitet i nužna su za pokretanje gospodarstva i otvaranje što većeg broja novih radnih mjesta kako bi naši mladi ostali živjeti u Hrvatskoj. TEH MARATON dug gotovo 1.400 kilometara povezao je mnoge zaljubljenike tehnike, učenike, profesore, mentore i mnoge druge. Đuku Pelcla ugostile su 23 županijske i gradske zajednice tehničke kulture sa svojim udrugama tehničke kulture, Tehnički muzej „Nikola Tesla“, 9 učeničkih zadruga, a u mjestima gdje ne postoje zajednice tehničke kulture dočekali su ga učenici osnovnih škola, predstavnici lokalne samouprave i zaljubljenici u tehniku,“ dodao je predsjednik HZTK Ivan Vlainić.

Đuku Pelca su u Dubrovniku dočekali i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, pročelnik za sport i obrazovanje Miho Katičić, tajnica Zajednice tehničke kulture Dubrovnik Jelena Vlahović, članovi biciklističkog kluba Dubrovnik, predsjednik radio kluba Libertas Dubrovnik Branko Ilić, pročelnik DUZS Zoran Benić, ravnatelj Crvenog križa Dubrovačke neretvanske županije i biciklističkog kluba Konavle.

TEKST: S. Pok/HZTK    FOTO: HZTK

0 Comment