Hodočašće vjernika Slavonsko-podravskog arhiđakonata u požešku Katedralu (FOTO)

Autor: D.K.

IMG_0934POŽEGA – Vjernici predvođeni svojim župnicima i kapelanima iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata, u godini milosrđa hodočastili su u požešku Katedralu u Godini milosrđa  . Slavonsko-podravski arhiđanonat čine tri dekanata, Našički, Slatinski i Virovitički u kojima djeluju župe, Bokšić, Crnac, Čačinci, Đurđenovac, Feričanci, Našice – Sv. Antun Padovanski, Našice – Sv. Marko Evanđelist, Našice – Gospa Fatimska, Orahovica, Podgorač, Čađavica, Nova Bukovica, Podravska Moslavina, Sladojevci, Slatina – Sv. Josip, Slatina- Bl. Ivan Merz, Sopje, Voćin, Cabuna, Gradina, Lukač, Stari Gradac, Suhopolje, Špišić Bukovica, Turnašica, Virovitica – Sv. Roka,Virovitica – Sv. Leopold Mandić, te Virovitica – Bl. Alojzije Stepinac.

Brojni hodočasnici  najprije su prošli kroz Sveta vrata i ušli u Katedralu gdje je započelo slavlje sakramenta pomirenja, koje je predvodio kanonik preč. Josip Krpeljević. Nakon što su se hodočasnici pojedinačno ispovjedili, i svi na taj način zajedno Bogu zahvalili za primljeno oproštenje, uslijedilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji dvadesetak svećenika predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević,

Biskup je u pozdravnim riječima zahvalio svim hodočasnicima za žrtvu koji su došli po lošem i kišovitom vremenu i hodočastili te im je protumačio smisao njihovog dolaska koji je povezan s jubilejskim oprostom u Godini milosrđa.

U propovijedi je biskup zapitao vjernike gledaju li televiziju, istaknuvši kako su mu neki rekli da vole samo one emisije koje prikazuju ljude u njihovim životnim situacijama s kojima se mogu na svoj način poistovjetiti. Usporedio je misna čitanja sa svojevrsnim televizijskim programom, rekavši da ona, kao u nekoj televizijskoj emisiji donose tri ponešto nedovršena prizora, što je na poseban način protumačio.

Na koncu misnog slavlja biskup je zajedno s hodočasnicima izmolio molitvu pape Franje u Godini milosrđa. Biskup je uputio i zahvalu svećenicima koji su vjernike potakli na dolazak i hodočašće.

Nakon kraćeg odmora hodočasnici su ponovno došli u Katedralu na pobožnost Božanskom milosrđu kojom su prilikom pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom izmolili krunicu Božanskog milosrđa, primili euharistijski blagoslov, a nakon toga su svećenici sišli u kriptu Katedrale i u kapeli sv. Ivana Pavla II. te pred njegovim moćnikom izmolili molitvu njemu u čast. Zatim su i svi hodočasnici pohodili kapelu i prolaskom kroz nju iskazali svoje poštovanje prema utemeljitelju Požeške biskupije.

Više iz kategorije