Škola u Treštanovcima dobiva svoj pravi sjaj (FOTO)

Autor: D.K.

JAKŠIĆ /TREŠTANOVCI – Općina Jakšić tamošnja Osnovna škola prijavili su se i aplicirali na natječaj za energetsku obnovu zgrade Područne škole u Treštanovcima na kojem su natječaju prošli, a radovi na toj zgradi su pri kraju. Vrijednost projekta je 365 tisuća kuna kojeg sa 10 posto sufinancira Požeško-slavonska županija, a preostali dio se financira iz sredstava EU fondova.

Boravak ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuševića u Požeško-slavonskoj županiji iskorišten je da u pratnji požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića posjete Treštanovce, malo mjesto u općini Jakšić kako bi se uvjerili u tijek radova. Uz djecu i roditelje drage su goste dočekali općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević, njegov zamjenik Mile Barišić i ravnatelj jakšičke Osnovne škole Boško Obradović koji je i predsjednik Općinskog vijeća Jakšić.

-Naš je cilj da obnovom ove škole zaustavimo propadanje škole koja ima samo tri učenika i to prvog razreda. Narednu školsku godinu očekujemo još tri, a kroz pet godina planiramo da će biti i do deset učenika u ovoj školi. Problem je što roditelji iz ovog mjesta upisuju djecu u matičnu školu što je izravna opasnost da se škola gasi – rekao je ravnatelj Boško Obradović.

Zadovoljstvo obnovom škole izrazila je učiteljica u Područnoj školi Treštanovci Veronika Šakota koja je istakla kako je ugodna i obiteljska atmosfera i da je ugodno raditi, a nada se da će u doglednom vremenu biti više učenika.

-Kao prvo pohvalio bih župana, načelnika općine i ravnatelja škole na tome što su se aplicirali na sredstva za projekat koji puno znači kako za samu općinu tako i za školu. Ministarstvo prepoznaje projekt graditeljske obnove. Ove smo godine povećali iznos sredstava za energetsku obnovu zgrada tako da na raspolaganju imamo gotovo 200 milijuna kuna. Pozivam sve ravnatelje i upravitelje javnih zgrada, sve župane gradonačelnike i načelnike da prate natječaje, da apliciraju i da se prijavljuju i izravno apliciraju te tako poboljšaju naše građevinarstvo i uvjete života – rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević koji je poručio je kako je obveza i cilj Republike Hrvatske smanjiti proizvodnju CO2 i dodao da su nedavno naručili izradu programa za period od 2016. do 2020. kojim je cilj obnova zgrada u javnom sektoru i izgradnja zgrada gotovo nulte kategorije.

Ministar Kušević je naglasio kako je rok za izradu programa 60 dana nakon čega slijede natječaji, a ujedno je i pohvalio ministra regionalnog razvoja i EU fondova koji je osigurao sredstva te je uvjeren kako će se ove godine izvući rekordan iznos sredstava za energetsku obnovu u odnosu na ranije godine.

-Obnovom škole u Treštanovcima želi se zadržati ljude u mjestima u kojima su rođeni i odrasli. Nije Republika Hrvatska jaka koliko je jak grad Zagreb nego koliko je jako najmanje selo i općina – dodao je ministar Kušević.

U svojstvu domaćina požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio se ministru na dolasku i potpori naglasivši kao se upravo ova Vlada okrenule se prema Slavoniji i prepoznala da je i Slavonija dio Hrvatske.

-U županiji imamo 93 objekta koja smo pripremili i aplicirali za projekte energetske obnove. Pokretanjem obnove tih objekata pokrećemo i gospodarstvo, građevinski sektor koji gotovo miruje. Ministru smo spomenuli da načelnici i gradonačelnici sa županom nisu nikakvi šerifi, nego zajedno žele promijeniti i izmijeniti zakone, ubrzati postupak za izdavanje građevinskih dozvola, legalizaciju i sve ono što tišti naše građane – naglasio je župan Tomašević.

Učenici Područne škole, blizanci Marko i Nikola Zavrtnik i Matija Blim izveli su repersku pjesmu u kojoj istakli kako im nedostaje drugih učenika ali i curica te da su oni budućnost svog sela dok je Folklorna skupina matične škole izvela nekoliko pjesama i plesova šokačkog kraja.

Ministar je u pratnji župana Tomaševića, jakšičkog općinskog načelnika Kovačevića i njegovog zamjenika obišao i vrtić u Jakšiću koji je u završnici izgradnje gdje su ministra upoznali sa tijekom i planiranim rokom završetka radova.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije