Požeška Hitna medicinska pomoć stup zdravstvenog sustava

Autor: D.K.

POŽEGA – Svake godine Državna uprava za zaštitu i spašavanje donese odluku o dodjeli pet zahvala istaknutim pojedincima i pravnim osobama što je cilj dati priznanje onim najboljima koji su dali doprinos u razvoju i unaprjeđivanju sustava 112 u Republici Hrvatskoj. Među najboljima je u protekloj 2015. godinu bio je i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije za što je zahvalnicu iz ruku ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Jadrana Perinića primio ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda za hitnu medicinu Fabijan Barišić.

 Sve je prepoznatljiviji rad požeško-slavonskog Zavoda za hitnu medicinu koji je bilježi zavidne rezultate uz sustavne i evidentne pomake, a oni bolji poznavatelji rada u tom sustavu govore kako uvijek idu korak unaprijed. Za sve je to zaslužna mala ali složna ekipa na čelu sa samozatajnim ravnateljem te ustanove Fabijanom Barišićem koji ne krije zadovoljstvo radom ustanove kojoj je na čelu, a ne štedi riči pohvale za sve svoje djelatnike.

Za ravnatelja Barišića iznimna je čast što su dobili zahvalnicu od jedne državne institucije, u ovom slučaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje s kojom, odnosno njihovom Područnom službom u Požegi imaju danonoćnu suradnju, a kako ističe djelatnici i s jedne i druge strane u kontaktu su 24 sata i to nekada stotinu i više puta što govori da je besprijekorna suradnja.

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije

-Kao Zavod za hitnu medicinu djelujemo u Požegi i Pakracu. Raspoređeni smo u timove i to TIM 1 i TIM 2. U TIM-u 1 je uvijek liječnik, tehničar i vozač dok je su u TIM-u 2 dva tehničara od kojih je jedan specijalist tehničar. Da bi taj sustav funkcionirao imamo po pet takvih timova kako bi besprijekorno radili 24 sati. Na području Požege su uvijek u svakom trenutku 24 sata dva tima na raspolaganju, TIM 1 i TIM 2. Odlazak na intervenciju se procjenjuje po stupnju hitnosti, dakle prema procjeni se odlučuje koji će se TIM uputiti na teren. Vrijeme izlaska na intervenciju od trenutka pozivanja je veoma bitno što je jedan od ključnih pokazatelja u radu naše službe. Bitna je veoma i uspješnost reanimacije, postupak oživljavanja ljudi, a možemo se pohvaliti da smo među najboljima po uspješnosti reanimacije i na to smo posebno ponosni jer je jasno da ako hitna pomoć ne dođe na vrijeme neki ne bi niti preživjeli i njihovi životi spašeni – istakao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić.

Što se tiče područja Pakraca, na tom području djeluje TIM 2, specijslist tehničar i tehničar, a djeluje i dežurstvo.

-Dežurstva znače da imamo liječnika u ekipi hitne medicinske pomoći od 19 sati navečer do 7 ujutro te ta vikende i blagdane. Nastojimo i preko dana pokriti hitnu ambulantu i TIM sa liječnikom. Na području Poljane, koja je dosta udaljena, imamo pripravnost tako da u slučaju hitne potrebe angažiramo liječnika iz tog mjesta koji intervenira do dolaska hitne pomoći iz Pakraca. To jako dobro funkcionira, a takav sistem imamo i za područje Čaglina i Kutjeva što se veoma dobro pokazalo. Problem je broj liječnika posebno onih koji žele raditi na hitnoj jer je to jako stresan posao. Da imamo dovoljan broj liječnika i uz ovakvo dobro zdravstveno pružanje usluga bilo bi ono još bolje – dodao je ravnatelj Barišić.

U sustavu hitne medicinske pomoći bitan je i pozivni centar u kojem medicinski djelatnici primaju hitne pozive. Svi ti djelatnici koji primaju pozive prošli su određene edukacije kako bi znali napraviti procjenu o čemu se točno radi pri zaprimanju određene dojave i u kakvom je stanju pozivatelj.

-Kada hitnu pomoć poziva član uže obitelji unesrećenog ili teže i iznenada oboljelog takva je osoba u određenom šoku i ne daju realne informacije jer su u tom trenutku razumljivo zbunjene. Primatelj takvog poziva treba u kratkom roku utvrditi parametre koji su potrebni kako bi se procijenio stupanj hitnosti, a treba i dati telefonom određene upute da počne sam sa oživljavanjem, ako utvrdi da je potrebna reanimacija određene osobe, i smiri pozivatelja do dolaska hitne medicinske pomoći – zaključio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić.

Više iz kategorije